Revolucionarna inovacija: pridobivanje vodika neposredno iz morske vode

Svet 14. Jun 202311:55 > 20. Jun 2023 13:39
morska voda
PROFIMEDIA

Morska voda predstavlja odlično osnovo za proizvodnjo goriva. Vsebuje namreč mešanico vodika, kisika, natrija in drugih elementov, ki so bistveni za življenje na Zemlji.

Zadnja leta se je navdušenje nad vodikovimi tehnologijami v svetu izjemno povečalo. Vodikovo gorivo namreč v številnih pogledih predstavlja sanjsko zeleno gorivo. Seveda želeni prehod na vodik prinaša tudi težave, med drugim vprašanja možnosti masovne proizvodnje in posledic te na okolje.

Obetajočo rešitev, ki bi lahko pomenila enostavnejše in okolju sprejemljivejše pridobivanje vodikovega goriva, so našli raziskovalci ameriškega Nacionalnega pospeševalnika SLAC, Univerze Stanford, Univerze Oregon in britanske Metropolitanske univerze v Manchestru. Kot navajajo v raziskavi, objavljeni v znanstveni publikaciji Joule, so iznašli napravo, s katero bi lahko iz morske vode varno in učinkovito odvzemali vodik za proizvodnjo vodikovega goriva.

Naprava deluje tako, da morsko vodo vodi skozi sistem lijakov v poseben filtrirni sistem z dvoslojnima membranama. Sistem nato s pomočjo električne energije iz morske vode učinkovito loči vodik od ostalih v morski vodi prisotnih elementov. Predvsem način, kako neposredno ločiti vodik iz vode, ki je mešanica več različnih elementov, je doslej predstavljalo enega večjih izzivov.

Naprava ob tem, v primerjavi z drugimi sistemi za pridobivanje vodika, med postopkom ne ustvari veliko škodljivih stranskih produktov. To je bila namreč ena od težav dosedanjih sistemov za pridobivanje vodika.

Nina Fujikawa/SLAC National Accelerator Laboratory

Z manj kompleksnimi sistemi do vodika

Učinkovitost postopka temelji predvsem na tem, da je raziskovalcem uspelo združiti sistem z dvema membranama, medtem ko so prejšnji sistemi imeli samo enoslojno membrano. Uporaba dvoslojnih membran se je namreč pokazala kot boljši in učinkovitejši način nadzorovanja gibanja ionov znotraj morske vode.

Dosedanji poskusi pridobivanja vodikovega plina so bili sicer uspešni, a so za njegovo proizvodnjo zahtevali svežo ali razsoljeno vodo. Zato so bili tudi veliko dražji in energetsko potratnejši. Vodo je bilo namreč treba pred postopkom pridobivanja prečistiti oziroma razsoliti, kar je zahtevalo kompleksnejše sisteme, medtem ko bi lahko ta naprava vodikovo gorivo proizvajala neposredno iz morske vode, brez vmesnih sistemov. Takšen sistem, ki bi ta korak preskočil, bi zato pomenil velik korak naprej v razvoju vodikove tehnologije.

Nizkoogljično vodikovo gorivo se že zdaj uporablja za pogon električnih vozil na vodikove gorivne celice, obenem pa daje tudi možnost dolgoročnega shranjevanja energije v energetskih omrežjih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.