Revolucionarna novost: skozi letališče brez vozovnice, dokumenta in vize

Magazin 14. Jan 202407:24 4 komentarji
sistem za prepoznavo obraza
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Najnovejša tehnologija na dubajskem letališču spreminja pravila igre v potovalni industriji. Potniki se lahko sedaj sprehodijo do letala, ne da bi iz nahrbtnika vzeli svojo letalsko vozovnico, osebni dokument ali vizo.

Vaš obraz bi lahko postal vaš potni list in vaša letalska vozovnica obenem. Vse več letališč po svetu namreč uvaja tehnološke rešitve, s katerimi želijo zmanjšati gnečo in zagotoviti boljšo varnost.

Na mednarodnem letališču v Dubaju na primer potnikom ne bo več treba pokazati potnega lista, vize ali letalske vozovnice. Novi sistem naj bi v veljavo stopil marca letos, poroča spletni portal Travel Daily News.

Potniki se bodo zgolj sprehodili skozi nekakšen predor, kjer bo nameščen biometrični sistem. Ta bo “skeniral” obraz potnika, prepoznal specifike obraza in jih primerjal s podatki, ki so shranjeni v podatkovni bazi. Če se bodo podatki ujemali, se bo potniku prižgala zelena luč in lahko bo nadaljeval pot po letališču. Če sistem ne bo zaznal ujemanja, se bo na zaslonu izrisala rdeča luč, zaposleni na letališču pa se bodo posameznemu primeru posvetili bolj pozorno in ugotovili, kaj je šlo narobe.

Medtem ko se nekateri nad novo tehnologijo navdušujejo, saj pomeni prelomnico ne le v potovalni industriji, pač pa bi lahko izboljšala tudi varnostne postopke na letališčih in drugod, imajo drugi pomisleke.

Tehnologija prepoznavanja obraza bo zmanjšala čakalne vrste in poenostavila potovanje za potnike, vendar pa ima lahko vse to udobje svojo ceno, je za The New York Times opozoril Jay Stanley, višji politični analitik pri Ameriški zvezi za državljanske svoboščine. Dejal je, da s privzemanjem vse več tehnologije za nadzor prikimamo “sledenju, kje smo in s kom smo ves čas”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje