Avstrijski znanstveniki: Mikrobi kravjih vampov lahko razgradijo plastiko

Svet 08. Avg 202119:54 0 komentarjev
Revolucionarno odkritje: Doris Ribitsch
BOKU

Avstrijski raziskovalci so v prebavnih sokovih kravjega želodca odkrili mikrobe, ki učinkovito razgrajujejo plastiko. Na podlagi tega odkritja bi lahko v prihodnosti s stranskim proizvodom mesne industrije na naraven način reciklirali plastiko.

Raziskovalci dunajske Univerze za naravne vire in življenjske znanosti (BOKU) in Avstrijskega centra za industrijsko biotehnologijo (ACIB) so iskali način, kako bi lahko plastiko predelovali na naraven način, brez energetsko potratne reciklaže s škodljivimi kemikalijami.

Pretekle raziskave so pokazale, da lahko naravno in po sestavi poliestru podobno snov kutin, ki daje jabolčnemu olupku voščen videz, razgradijo mikroorganizmi.

Tako so znanstveniki prišli na idejo, da prežvekovalci razgradijo veliko tovrstnih snovi s pomočjo mikroorganizmov, prisotnih v njihovem želodcu. Zato so preizkusili še, ali lahko ti mikroorganizmi predelajo tudi umetni poliester. Iz klavnic so pridobili prebavno tekočino iz govejih vampov, ki sicer veljajo za odpadni material, in jo zmešali s tremi vrstami sintetične plastike.

Izkazalo se je, da se lahko vse tri vrste plastike po določenem času v tekočini vampa na naraven način razgradijo na osnovne delce, kar je revolucionarno odkritje.

“Surovina za proizvodnjo plastike – nafta – ni na voljo v neomejenih količinah, zato moramo čim dlje uporabljati plastiko, ki je že bila proizvedena,” je povedala vodja raziskave Doris Ribitsch.

Prejšnje raziskave na tem področju so večinoma preučevale le delovanje posameznih mikroorganizmov in njihovih encimov. V vampu pa se nahaja veliko različnih mikroorganizmov, ki proizvajajo številne encime z različnimi nalogami. Rezultati raziskav zdaj kažejo, da ti encimi najbolje delujejo skupaj in tako učinkoviteje razgradijo plastiko.

Znanstveniki bodo nadaljevali z raziskovanjem delovanja teh encimov, da bi jih lahko čim prej začeli uporabljati za industrijsko predelavo plastike. To mešanico encimov bi lahko proizvajali v laboratoriju ali pa uporabljali kar prebavne sokove iz vampov, kar bi sicer v klavnicah zavrgli, so sporočili s predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!