Ribič pri Pašmanu ulovil “živi strup” – smrtonosno ribo napihovalko

Svet 11. Feb 202210:53 > 11:12 0 komentarjev
Srebrnoproga napihovalka
Juraj Jurićev/Facebook Institut za oceanografiju i ribarstvo

Hrvaški ribič je v nedeljo pri Pašmanu ujel eno najbolj strupenih rib na svetu, srebrnoprogo napihovalko. Čeprav lahko zaužitje le grama te ribe povzroči smrt, ponekod velja za gurmansko specialiteto.

Pašmanski ribič Juraj Jurićev je v nedeljo zjutraj ulovil ribo, ki je kljub letom ribiških izkušenj ni prepoznal, poroča Dnevnik.hr. “Na obali je bilo polno ljudi. Gledali so in nihče ni vedel, katera vrsta ribe je,” je povedal Jurićev.

Ribič jo je takoj odstranil iz mreže. “Ni mi bilo vseeno, saj je nisem še nikoli videl. Riba je bila popolnoma neobičajna, imela je hrapavo površino. Srečo imam, da me ni ugriznila in da sem nosil rokavice,” je še dodal.

Da je to srebrnoproga napihovalka, so ugotovili strokovnjaki z Inštituta za oceanografijo in ribištvo v Splitu. Napihovalka je smrtonosna, 1.250-krat bolj strupena od cianida.

“Pozor! Pred nekaj dnevi je bila pri otočku Košara poleg Pašmana ulovljena strupena in invazivna srebrnoproga napihovalka (Lagocephalus sceleratus). Ta vrsta vsebuje izjemno močan strup tetrodotoksin, ki lahko ob zaužitju ribe povzroči hude zdravstvene težave, včasih tudi smrt. Če jo ulovite, ravnajte z njo pazljivo; če je le mogoče, se izognite neposrednemu stiku. Poleg strupa ima ta vrsta tudi močno čeljust z ostrimi zobmi in njen ugriz lahko pusti hude posledice,” na svoji Facebookovi strani opozarjajo strokovnjaki z inštituta.

Branko Dragičević z inštituta je ribo ocenil kot “najbolj smrtonosno” in nadaljeval: “V sebi zbira toksine, v spolnih organih, jetrih, včasih tudi v mišicah in koži. Zato je lahko že dotikanje ribe problematično.”

Ribe na Hrvaškem niso opazili prvič, pred nekaj leti je že plavala v južnem Jadranu. “Zadnjih pet let je ni bilo, a sedaj se je ponovno pojavila. Težko predvidimo, a v prihodnosti ni izključeno, da se bo začela pojavljati v večjem številu, kot na primer v drugih sredozemskih državah,” je za Dnevnik.hr še povedal Dragičević.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!