Rokopis Malega Princa prvič prihaja v Evropo

Kultura 13. Feb 202217:45 > 19:15 0 komentarjev
Mali princ
PROFIMEDIA

Rokopis Malega princa, ene najbolj prodajanih knjig na svetu, bodo prvič razstavili v Evropi. Izvirnik enega najbolj priljubljenih del svetovne literature se bo iz New Yorka začasno preselil v Pariz.

Razstava z naslovom Srečanje z malim princem obsega 600 eksponatov, vključno z akvareli, skicami, risbami in fotografijami. Ogledati si jo bo mogoče od 7. februarja do 26. junija v pariškem Muzeju dekorativnih umetnosti.

Francoski pisatelj in pilot Antoine de Saint-Exupéry (1900–1944) je zgodbo o Malem princu napisal leta 1942 v New Yorku in na Long Islandu, kjer je živel v izgnanstvu med drugo svetovno vojno. Vse od takrat rokopis ni zapustil Združenih držav Amerike.

Vodja Morgan Library & Museum v New Yorku Colin B. Bailley je rokopis označil za največje bogastvo te knjižnice in muzeja. Mali princ je bil prvič izdan maja leta 1943 v New Yorku, v Franciji pa tri leta kasneje.

Prodanih je več kot 200 milijonov izvodov, s čimer je najbolj znano, največkrat prevedeno in najbolj brano delo francoske književnosti.

Zgodba o radovednem svetlolasem dečku je bila Saint-Exupéryjevo poslednje delo, saj je leta 1944 umrl v letalski nesreči, star le 44 let. Deli padlega letala so bili odkriti mnogo kasneje v morju ob otoku Île de Riou južno od Marseilla.

mali princ mali princ
Profimedia
mali princ mali princ
PROFIMEDIA
Mali princ Mali princ
PROFIMEDIA
mali princ mali princ
Courtoisie: Harry Zilber/WIKIPEDIA
Mali princ Mali princ
PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!