Rusi vohunili za ukrajinskimi vojaki v Nemčiji in na poveljstvu Nata v Neaplju

Svet 26. Avg 202215:17 0 komentarjev
italija, rusija, nato
Profimedia

Nemške varnostne sile imajo indice, da so ruske obveščevalne službe vohunile za ukrajinskimi vojaki, ki so se v Nemčiji usposabljali za uporabo zahodnega orožja, je danes poročal nemški tednik Der Spiegel. Več medijev je medtem razkrilo rusko vohunko na poveljstvu Nata v Neaplju v Italiji.

Der Spiegel, ki virov ni navedel, navaja, da je nemška vojska opazila sumljiva vozila pred dvema lokacijama, kjer so urili ukrajinske rekrute. Nad kraji usposabljanja so opazili tudi majhne brezpilotne letalnike, ki so hitro izginili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vohunjenje je potekalo v mestu Idar-Oberstein v zahodni nemški zvezni državi Porenje-Pfalško, kjer se ukrajinski vojaki usposabljajo za uporabo tankovske havbice 2000, in Grafenwöhr na Bavarskem, kjer ameriška vojska uči Ukrajince uporabljati zahodne topniške sisteme.

Varnostni viri tudi menijo, da so ruski obveščevalci uporabljali skenerje za dostop do podatkov o mobilnih telefonih ukrajinskih vojakov.

V Nemčiji so sicer že sodili več osumljencem zaradi vohunjenja za Rusijo. Nekemu Nemcu trenutno sodijo zaradi domnevnega posredovanja informacij ruskim obveščevalnim službam, ko je bil rezervni častnik nemške vojske.

Ruska vohunka prišča v stik s ključnimi osebnostmi Nata in ameriške mornarice

V preiskavi, ki jo je deset mesecev izvajal italijanski dnevnik La Repubblica skupaj s preiskovalnim medijem Bellingcat, nemškim tednikom Der Spiegel ter neodvisnim spletnim časnikom The Insider, pa so razkrili, da je ruska vohunka delovala tudi na poveljstvu zveze Nato v Neaplju.

Gre za 30-letno Mario Adelo Kuhfeldt Rivera, ki se je rodila v Peruju nemškemu očetu, ki so jo uvedli v družabne kroge v Neaplju, da bi lahko prišla do osebja oporišča Nata in šeste ameriške flote, poroča La Repubblica na svoji spletni strani.

V preiskavi sicer niso uspeli ugotoviti, katere informacije je pridobila in ali je uspela vnesti računalniške viruse v telefone in računalnike. “Vendar pa je prišla v stik s ključnimi osebnostmi Nata in ameriške mornarice. Nobenemu ruskemu agentu še ni uspelo prodreti tako globoko v vrh Severnoatlantskega zavezništva,” še navaja časnik, ki ga povzema italijanska tiskovna agencija Ansa.

Dejavnost vohunke so opredelili kot “najbolj senzacionalno obveščevalno operacijo” Rusije v Italiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!