Rusija sežiga ogromne količine zemeljskega plina

Svet 26. Avg 202209:06 9 komentarjev
Ruski plin: Gazprom
REUTERS/Wojciech Kardas

Na začetku tega meseca so Finci na obzorju opazili ogromen plamen. Izkazalo se je, da Rusija v tovarni utekočinjenega plina sežiga ogromne količine zemeljskega plina. Vsak dan sežge za deset milijonov evrov plina, kaže poročilo, ki ga je objavil BBC. Najverjetneje gre za plin, ki bi ga sicer Rusija po Severnem toku poslala v Nemčijo. Kakšni so razlogi? Količina, emisije in lokacija plamena so viden opomnik na prevlado Rusije na evropskih energetskih trgih. Kakšne bodo posledice za okolje? Gorenje plina bi lahko pospešilo taljenje arktičnega ledu.

Medtem ko stroški energije v Evropi naraščajo, Rusija porablja velike količine zemeljskega plina, poroča BBC. Ruska elektrarna na meji s Finsko vsak dan zažge 4,34 milijona kubičnih metrov plina, ki so vredni približno deset milijonov dolarjev (okoli deset milijonov evrov) plina, je pokazala analiza podjetja za energetske raziskave Rystad Energy.

Prve znake, da je nekaj narobe, so na začetku tega meseca prijavili finski državljani, ki so na obzorju opazili ogromen plamen.

To je verjetno plin, ki bi ga Rusija dobavila Nemčiji

Strokovnjaki menijo, da gre za plin, ki bi ga Rusija izvozila v Nemčijo. Prihaja iz nove tovarne utekočinjenega zemeljskega plina v Portovaji, severozahodno od Sankt Peterburga. V bližini te tovarne je kompresorska postaja na začetku plinovoda Severni tok, ki pod morjem plin prenaša iz Rusije v Nemčijo. Dobava po plinovodu je omejena od sredine julija. Rusi so krivdo pripisali tehničnim težavam, Nemčija pa trdi, da je šlo za politično potezo po ruskem napadu na Ukrajino.

Po juniju so raziskovalci opazili povečanje toplote, ki se širi iz objekta. Domnevno naj bi to povzročilo sežiganje zemeljskega plina. Sežiganje plina v predelovalnih obratih je sicer običajno, plin sežgejo zaradi tehničnih ali varnostnih razlogov, je strokovnjake presenetil obseg tokratnega sežiga. “Še nikoli nisem videla, da bi tako gorelo v obratu za utekočinjeni zemeljski plin,” je za BBC dejala dr. Jessica McCarty, strokovnjakinja za satelitske podatke z univerze Miami v ZDA. “Ogromen vrh smo opazili na začetku junija in od takrat ni izginil,” je dodala.

Gre za posledico embarga? Manjka Rusiji ustrezna oprema?

Direktor podjetja Capterio, ki se ukvarja z iskanjem rešitev za sežiganje plina, Mark Davis, meni, da sežiganje plina ni naključno in da je bolj verjetno, da gre za namerno odločitev iz operativnih razlogov. “Pogosto oklevajo z zapiranjem naprav, saj se bojijo, da bi jih bilo težko ali drago ponovno zagnati. Verjetno je tudi tukaj tako,” je povedal za BBC.

Drugi menijo, da bi lahko bil sežig posledica tehničnih izzivov pri obravnavi velikih količin plina, ki bi bil poslan po Severnem toku. Ruska energetska družba Gazprom je morda nameravala uporabiti ta plin za proizvodnjo utekočinjenega zemeljskega plina v novi tovarni, vendar je morda imela težave pri ravnanju z njim in je bila najvarnejša možnost, da ga sežgejo. Obsežen sežig plina pa bi lahko bil tudi posledica embarga Evrope na ruski plin, ki je odgovor na ruski napad na Ukrajino.

“Tovrstno dolgoročno sežiganje lahko pomeni, da jim manjka oprema,” je rekel profesor energetskega inženiringa na finski univerzi LUT Esa Vakkilainen. “Zaradi trgovinskega embarga ne morejo izdelati visokokakovostnih ventilov, ki so potrebni pri predelavi nafte in plina. Morda so nekateri ventili pokvarjeni in jih ne morejo zamenjati,” je pojasnil.

Gazprom, ruski energetski velikan pod državnim nadzorom, ki je lastnik elektrarne, se na prošnje BBC o sežigu plina še ni odzval.

Opomnik na prevlado Rusije na evropskih energetskih trgih

Finančni in okoljski stroški naraščajo vsak dan, ko plin gori, pravijo znanstveniki. “Čeprav natančni razlogi za sežiganje niso znani, so količine, emisije in lokacija plamena viden opomin na prevlado Rusije na evropskih energetskih trgih,” je dejal Sindre Knutsson iz Rystad Energy. “Ne bi moglo biti jasnejšega signala – Rusija bi lahko jutri znižala cene energije. To je plin, ki bi ga sicer izvažali prek Severnega toka ali alternativ,” je povedal.

Cene energije so se po vsem svetu sprva močno zvišale po odpravi covidnih ukrepov. Takrat so se gospodarstva vrnila na običajno poslovanje, številna delovna mesta in industrije pa so nenadoma potrebovali več energije. Hkratno povečano povpraševanje je povzročilo pritisk na dobavitelje. Nato so se cene znova dvignile februarja letos, po ruskem napadu na Ukrajino. Evropske vlade so iskale načine, kako bi zmanjšale uvoz energije iz Rusije, ki je pred tem dobavila 40 odstotkov plina, uporabljenega v Evropski uniji. Posledično so se cene alternativnih virov plina zvišale. Nekatere države, kot sta Nemčija in Španija, uvajajo ukrepe za varčevanje z energijo.

Gorenje lahko pospeši taljenje arktičnega ledu

Sežiganje plina skrbi znanstvenike, saj pri tem nastajajo velike količine ogljikovega dioksida. Raziskovalci trdijo, da je sežiganje veliko boljše od preprostega izpuščanja metana, ki je ključna sestavina plina in pomembno prispeva k segrevanju podnebja. Rusija po podatkih Svetovne banke sežge največjo količino plina med vsemi državami. S sežiganjem plina se vsak dan sprosti 9.000 ton ogljikovega dioksida, poleg tega pa sežiganje povzroča še druge pomembne težave.

Pri nepopolnem segrevanju goriv, kot je zemeljski plin, nastajajo sajasti delci, imenovani črni ogljik. “Pri sežiganju na arktičnih zemljepisnih širinah je še posebej zaskrbljujoč prenos črtnega ogljika proti severu, kjer se odlaga na snegu in ledu ter še dodatno pospešuje taljenje,” je za BBC opozoril profesor z univerze Carleton v Kanadi Matthew Johnson. Pojasnil je, da nekatere znanstvene objave kažejo, da je sežiganje glavni vir črnega ogljika na Arktiki. “Kakršnokoli povečanje sežiganja v tej regiji je še posebej nezaželeno,” je dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje