Anonymous ponovno udaril: “Nasmehni se, Rusija, vidimo te” (VIDEO)

Svet 25. Avg 202211:14 7 komentarjev
Anonymous
Zajem zaslona

Hekerska skupina Anonymous nadaljuje svoje akcije proti Rusiji. Ta teden je po lastnih navedbah vdrla v številne nadzorne kamere po ruskih in zasedenih ukrajinskih mestih ter prek vgrajenih zvočnikov predvajala ukrajinske domoljubne pesmi. Posnetke je objavila na družbenem omrežju Twitter.

Mednarodna hekerska skupina Anonymous je predsedniku Vladimirju Putinu že kmalu po začetku invazije napovedala kibernetsko vojno. Po številnih preteklih akcijah je v sredo, na dan ukrajinske neodvisnosti, sporočila, da je vdrla v nadzorne kamere v ruskih in zasedenih ukrajinskih mestih. V videoposnetku, ki ga je objavila na enem od svojih Twitterjevih računov, lahko vidimo, kako prek nadzornih kamer z vgrajenim zvočnikom predvaja ukrajinske domoljubne pesmi. V Moskvi, Donecku in na Krimu naj bi v javnih prostorih predvajali ukrajinsko himno in poznano patriotsko pesem Oj u luzi červona kalina (O, rdeča kalina na travniku), ki jo je med drugim v dobrodelne namene priredila tudi skupina Pink Floyd.

“Nasmehni se, Rusija, vidimo te,” so Anonymous zapisali v tvitu. Domoljubne pesmi naj bi prek zvočnikov nadzornih kamer predvajali v javnih prostorih, med drugim v pisarnah, trgovinah in frizerskih salonih. Na posnetku je videti, da je nekatere nenadna glasba presenetila, druge nasmejala, nekateri pa se zanjo sploh niso zmenili. Avtentičnosti posnetkov ni bilo mogoče potrditi.

Skupina hekerskih aktivistov, kot se samoopredeljujejo v Anonymous, je zelo aktivna v kibernetskih akcijah proti Rusiji. Kot so objavili na svojih družbenih omrežjih, so pridobili in izdali več osebnih informacij o številnih uslužbencih državnih služb ter podjetij in blokirali spletne strani podjetij, ki se iz Rusije niso umaknila.

Veliko pozornosti so posvetili tudi obveščanju ruskih prebivalcev o dejanskem stanju na bojišču in se na razne načine bojevali proti ruski propagandi. Tako so vdirali v programe ruskih televizij in prikazovali v Rusiji cenzurirane prizore ter sporočila, na razne načine pa so Rusom direktno pošiljali sporočila prek telefonov in e-pošte. Med drugim so vdrli v tiskalnike računov v prodajalnah in poskrbeli, da so se na račune tiskala protivojna sporočila. Omeniti je treba še posebno spletno stran skupine Squad 303, povezane z Anonymous, kjer vsakdo lahko prek SMS-sporočil, e-pošte, Vibra ali Telegrama naključnemu Rusu pošlje sporočilo z informacijami o vojni v Ukrajini. Spletna stran omogoča tudi klicanje na naključne ruske številke.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje