Rusija in Ukrajina za prekinitev ognja, nadaljevanje pogovorov naslednji mesec

Svet 26. Jan 202223:04 0 komentarjev
Rusija
PROFIMEDIA

Rusija in Ukrajina sta se na današnjih pogovorih v Parizu strinjali, da morajo vse strani spoštovati v ukrajinskem konfliktu prekinitev ognja. Pogovori v okviru normandijske četverice se bodo nadaljevali čez dva tedna v Berlinu. Francoski diplomatski viri so ocenili, da gre za "dober znak".

Na pogovorih o ukrajinsko-ruski krizi so se danes v Parizu sestali predstavniki normandijske četverice, v kateri so Ukrajina, Rusija, Nemčija in Francija. Na srečanju, ki je trajalo več kot osem ur, so sodelovali namestnik ruskega premierja Dmitri Kozak in svetovalec ukrajinskega predsednika Andrij Jermak ter diplomatska svetovalca francoskega predsednika Emmanuela Macrona in nemškega kanclerja Olafa Scholza.

“Zelo spodbudno je, da so Rusi pristali na vnovične pogovore v tem diplomatskem formatu, edinem, v katerih sodelujejo Rusi,” je pred sestankom povedal Macronov svetovalec, ki je želel ostati neimenovan. Pojasnil je, da je to srečanje pomembno v luči za petek napovedanega telefonskega pogovora med Macronom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Na današnjem srečanju naj bi dobili jasno sliko o tem, kako razmišlja Moskva, je povedal.

Napetosti med Moskvo in Zahodom

V Moskvi so medtem pred srečanjem izrazili pričakovanje, da bodo današnji pogovori “dolgi, odprti in plodni” in da bodo prinesli največji možen napredek, je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Visoki diplomatski predstavniki držav normandijske četverice so prek videokonference nazadnje govorili septembra lani. Voditelji Ukrajine, Rusije, Francije in Nemčije pa so se nazadnje sestali v Parizu decembra 2019.

Ob diplomatskih naporih sicer članice Nata v vzhodno Evropo pošiljajo dodatna bojna letala in ladje. ZDA, Velika Britanija in nekatere druge države pa orožje pošiljajo tudi v Ukrajino. Nemčija temu nasprotuje, je pa danes napovedala, da bo v Ukrajino poslala 5.000 bojnih čelad. Ukrajinski veleposlanik v Berlinu je to označil za “simbolično gesto”.

Zaradi Ukrajine, na mejah katere je trenutno nameščenih približno 100.000 ruskih vojakov, so v zadnjem času močno zaostrene napetosti med Moskvo in Zahodom. Putin zanika kakršne koli načrte za invazijo. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je sicer danes ocenil, da število ruskih enot na ukrajinski meji ne zadostuje za večji napad.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!