Rusija na konferenci ZN o jedrski razorožitvi preprečila sprejetje skupne izjave

Svet 27. Avg 202213:12 3 komentarji
Združeni narodi
Andrew Kelly/REUTERS

Rusija je v petek ob koncu desete pregledne konference Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja (NPT) preprečila sprejetje skupne izjave. Obsodila je "politični" jezik v osnutku dokumenta, s katerim bi konferenca izrazila zaskrbljenost zaradi spopadov v okolici ukrajinskih jedrskih elektrarn, zlasti v Zaporožju.

Kljub mesecu dni pogajanj in večurni petkovi preložitvi sklepnega dela konference Združenih narodov ni bilo mogoče doseči dogovora, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal predsedujoči konferenci, argentinski veleposlanik pri ZN Gustavo Zlauvinen.

Rusija je nasprotovala delu besedila, ki izraža “resno zaskrbljenost” zaradi vojaških dejavnosti v okolici ukrajinskih jedrskih elektrarn – vključno z nuklearko v Zaporožju, ki jo je Rusija zasedla na začetku vojne v Ukrajini, poroča britanski BBC.

Ruski predstavnik na konferenci Igor Višnjevecki je obsodil pomanjkanje “uravnoteženosti” v končnem osnutku besedila, ki obsega več kot 30 strani. “Naša delegacija nasprotuje predvsem nekaterim odstavkom, ki so očitno politični,” je dejal in večkrat ponovil, da Rusija ni edina država, ki nasprotuje besedilu.

Razočaranje, ker soglasje ni bilo doseženo, so izrazile številne države, med njimi Kitajska, poroča BBC.

Cilj Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja, ki jo 191 podpisnic pregleda vsakih pet let, je preprečiti širjenje jedrskega orožja, spodbujati popolno razorožitev in sodelovanje pri miroljubni uporabi jedrske energije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje