Rusija napovedala nov ukrep, da bi preprečila bežanje Rusov iz države

Svet 28. Sep 202214:46 0 komentarjev
ruski potni list
PROFIMEDIA

Rusija ne bo več izdajala mednarodnih potnih listov državljanom, ki bodo v okviru mobilizacije vpoklicani v vojsko, so oblasti v Moskvi danes sporočile na vladnem informacijskem portalu, medtem ko je več deset tisoč ljudi v begu pred mobilizacijo že pobegnilo v tujino.

“Če je bil državljan že vpoklican na služenje vojaškega roka ali je prejel poziv za mobilizacijo ali vpoklic, bo vloga za mednarodni potni list zavrnjena,” navaja sporočilo na informacijskem portalu.

Rusi za potovanje v večino tujih držav potrebujejo mednarodni potni list, v Armenijo, Belorusijo, Kazahstan in Kirgizijo pa lahko gredo zgolj z notranjim potnim listom, ki je enakovreden osebni izkaznici. Omejitve pri izdajanju potnih listov so v Moskvi napovedali, ker se številni Rusi bojijo zaprtja meja in bežijo iz države sredi kampanje za mobilizacijo rezervistov, s katero naj bi okrepili svoje sile v Ukrajini.

Odkar se je prejšnji teden začela mobilizacija, ki jo sicer opisujejo kot “delno”, je že več deset tisoč Rusov odšlo v sosednje in bližnje države, zlasti v Gruzijo, Kazahstan in Mongolijo. Izseljevanje je tako obsežno, da so ruske varnostne službe v torek na meji z Gruzijo vzpostavile “mobilni” urad za mobilizacijo, da bi prestregle tiste, ki bi morda poskušali pobegniti pred vojsko.

Predsednik Vladimir Putin je sicer zagotovil, da bodo v vojsko mobilizirani le tisti z vojaškimi izkušnjami, vendar je naključna ali namerna mobilizacija starejših, bolnih in študentov, ki naj bi bili izvzeti, sprožila ogorčenje, saj nekateri sumijo, da oblasti nameravajo mobilizirati veliko več ljudi, kot je bilo napovedano.

Omejen dostop do obmejnega območja z Gruzijo

Oblasti v ruski republiki Severna Osetija, ki meji na Gruzijo, so danes omejile vožnjo z avtomobili v to regijo. Vodja regije Severna Osetija Sergej Menjalo je na Telegramu zapisal, da je v majhni gorski regiji razglasil visoko stopnjo pripravljenosti in odredil omejitev vstopa avtomobilov. Na meji z Gruzijo pa je bil medtem vzpostavljen naborniški center, ki je že pričel z mobilizacijo moških na njegovem seznamu. V luči tega so ruske oblasti dodale, da center, ki so ga namestili na edinem mejnem prehodu med državama, ni pooblaščen za prepoved odhoda tistih, ki bežijo pred vpoklicem v vojsko. Gruzijski notranji minister Vakhtang Gomelauri pa je danes sporočil, da na meji na vstop čaka približno 4960 vozil, vsak dan pa mejo prečka skoraj 10.000 ljudi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!