Rusija se pripravlja na dolgotrajno vojno

Svet 02. Jul 202214:09 > 14:16 27 komentarjev
Kijev, Ukrajina
Fotografija je simbolična (PROFIMEDIA)

Rusija se na dolgotrajno vojno pripravlja tudi z možnostmi za mobilizacijo gospodarstva. Kremelj je namreč pripravil spremembe zakonodaje, po kateri bi bila podjetja obvezana k oskrbi ruskih sil, je objavil Inštitut za vojno. Ob tem naj bi se Rusija pripravljala tudi na preusmeritev energije iz jedrske elektrarne Zaporožje v svoje omrežje. Na fronti so ruske sile v okolici Lisičanska dosegle manjši napredek. O bombardiranju poročajo iz Mikolajeva, na Kačji otok pa naj bi Rusija odvrgla fosforjeve bombe.

Kremelj se po oceni Inštituta za vojno (ISW) na dolgotrajno vojno v Ukrajini pripravlja z ukrepi za mobilizacijo ruskega gospodarstva. Dumi je namreč konec junija predlagal spremembo zakonov o oskrbi ruskih oboroženih sil.

Vladimir Putin
Sputnik/Dmitry Azarov/Pool/REUTERS

Z njimi bi ruska podjetja, ne glede na njihovo lastništvo, zavezali k oskrbi ruskih sil za vojaške in protiteroristične operacije. Tako bi bilo ruskim podjetjem prepovedano zavrniti državno naročilo za vojaške operacije. Kremelj bi lahko tudi spreminjal pogodbe z zaposlenimi in njihove delovne pogoje ter zaposlene prisilil k delu ponoči ali ob državnih praznikih.

Tako imenovana posebna vojaška operacija v Ukrajini, kakor Rusi imenujejo invazijo na sosednjo državo, je po oceni Kremlja razkrila pomanjkljivosti pri dobavah, zlasti pri dobavi materialov, potrebnih za popravilo vojaške opreme. Ruski predsednik Vladimir Putin po oceni Inštituta mobilizira rusko gospodarstvo in industrijo za vzdrževanje obstoječih vojaških prizadevanj. Vendar Rusija še ni sprejela ukrepov za široko mobilizacijo delovne sile.

Rusija se pripravlja na preusmeritev energije iz elektrarne v Zaporožju

Ruske oblasti se po informacijah Inštituta verjetno pripravljajo na vključitev jedrske elektrarne Zaporožje v svoj sistem. To nasprotuje preteklim ruskim izjavam, da bo največja jedrska elektrarna v Evropi elektriko prodajal Ukrajini.

Neodvisna strokovnjakinja za jedrsko energijo Olga Košarna je dejala, da zaposleni v ruskem državnem podjetju za jedrsko energijo Rosatom izvajajo ukrepe v jedrski elektrarni Zaporožje, s katerimi bi lahko njeno energijo preusmerili v rusko omrežje. Ruska stran je po njenih besedah poskušala popraviti glavni daljnovod za prenos energije iz Hersona na Krim, ki so ga ukrajinske sile uničile leta 2015, leto po tem, ko si je Rusija priključila polotok Krim. Predstavniki ukrajinskega operaterja za prenos energije Ukrenergo so še maja trdili, da je nemogoče, da bi Rusija po uničenju teh daljnovodov energijo preusmerila k sebi.

Kot rečeno je Rusija še maja trdila, da bo elektrarna v Zaporožju delala za Rusijo, a bo energijo prodajala Ukrajini. Vendar pa postaja vse bolj očitno, da si ruska stran prizadeva za vključitev ukrajinskih gospodarskih virov v rusko gospodarstvo. Pojavljajo se poročila, da bi lahko Rusija uprizorila lažen napad na elektrarno in s tem upravičila prevzem popolnega nadzora nad njeno proizvodnjo.

Vojni ujetniki
Ukrajinska vojaška obveščevalna služba/REUTERS

Napadi okoli Lisičanska se nadaljujejo, ruske sile so dosegle manjši napredek, pa poročajo britanski obveščevalci. Ukrajinske sile predvidoma še naprej blokirajo ruske sile na jugovzhodnem obrobju mesta. Rusija še naprej uporablja protiladijske rakete, ki jih izstrelijo iz zraka. Najverjetneje to taktiko uporabljajo zaradi vse manjših zalog natančnega sodobnega orožja, je objavilo britansko obrambno ministrstvo.

Analize kažejo, da je na nakupovalno središče v Kremenčuku najverjetneje zadel manevrirni izstrelek Kh-32. Gre za izboljšavo sovjetskega izstrelka Kh-22, vendar uporabljen izstrelek še vedno ni optimiziran za kopenske cilje, zlasti v urbanem območju. “Pri ciljih na poseljenih območjih to poveča možnost kolateralne škode,” piše ministrstvo. Izstrelek Kh-22 pa je bil verjetno uporabljen pri napadih na območju Odese. “To orožje je še manj natančno in še bolj neprimerno za natančni napad. V zadnjih tednih je uporaba tega orožja gotovo terjala civilne žrtve,” so dodali.

Rusija naj bi na Kačji otok odvrgla fosforjeve bombe

Po poročanju Reutersa je bilo zgodaj zjutraj v Mikolajevu slišati več močnih eksplozij. Župan Oleksandr Senkevič je prebivalce pozval, naj ostanejo v zakloniščih. Kaj je povzročilo eksplozije, sprva ni bilo jasno, je pa Rusija sporočila, da so njihove sile na tem območju napadle poveljniške točke. Kijev trdi, da je Rusija okrepila napade na tarče, ki so oddaljene od frontne črte, in namerno napada civilne tarče.

Ukrajinska vojska je obtožila Rusijo, da je le nekaj dni po svojem umiku napadla Kačji otok in pri tem uporabila fosforjeve bombe. Poveljnik ukrajinske vojske Valerij Zalužni je sporočil, da sta bombe odvrgli dve bojni letali, ki sta prileteli iz Krima. Na posnetku je mogoče videti, da je letalo najmanj dvakrat na otok odvrglo strelivo.

V Moskvi so ob umiku s skalnega otoka v Črnem morju navedli, da gre za “gesto dobre volje”, ki da bo Ukrajini omogočila izvoz žita in kmetijskih pridelkov. Otok je bil kot ukrajinska obmejna postojanka že pred začetkom vojne definiran kot vojaško območje z omejenimi možnostmi gibanja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje