Rusija sestrelila čez 100 ukrajinskih dronov, zavzetje Harkova še ni v načrtu

Svet 17. Maj 202408:05 > 14:52 18 komentarjev
Satelitska slika uničenega vojaškega letala po napadu na letalsko bazo Belbek
Satelitska slika uničenja ruskih vojaških letal po napadu na letalsko bazo na Krimu. (Foto: Maxar Technologies/Handout via REUTERS)

Rusija je ponoči sestrelila več kot 100 ukrajinskih brezpilotnikov na jugu države in nad zasedenim krimskim polotokom ter Črnim morjem, kjer so uničili tudi šest vojaških čolnov na daljinsko upravljanje, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. V ukrajinskih čezmejnih napadih na regijo Belgorod sta bili ubiti dve osebi.

Po poročanju ruskega obrambnega ministrstva so prestregli in sestrelili 51 dronov nad polotokom Krim, 44 v krasnodarski regiji, šest v regiji Belgorod in enega v regiji Kursk. Ruska obramba je bila aktivna na morju. Kot so potrdile ruske pomorske sile, so na Črnem morju uničili šest vojaških čolnov, s katerimi Ukrajina na daljavo napada rusko mornarico.

Ukrajinski brezpilotnik je v vasi ob ruski meji zadel vozilo, v katerem se je vozila družina. V napadu sta umrla mati in njen štiriletni sin, je davi povedal guverner belgorodske regije Vjačeslav Gladkov.

Tako Moskva kot Kijev sta v zadnjih tednih okrepila zračne napade na obmejne regije, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Razmere so zaostrene tudi na fronti, potem ko je bila ukrajinska vojska prisiljena v umik iz delov harkovske regije, ki meji na Belgorod.

Satelitska slika uničenega vojaškega letala po napadu na letalsko bazo Belbek
Satelitska slika uničenja ruskih vojaških letal po napadu na letalsko bazo na Krimu. (Foto: Maxar Technologies/Handout via REUTERS)

Putin zatrdil, da Rusija za zdaj ne namerava zavzeti Harkova

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes dejal, da Rusija za zdaj nima namena zavzeti ukrajinskega mesta Harkov, ki je že več tednov tarča okrepljenih ruskih napadov. Kot je pojasnil za ruske medije ob koncu obiska na Kitajskem, želi Rusija v harkovski regiji vzpostaviti varnostno območje pred ukrajinskimi napadi na ruske obmejne regije.

Rusija je prejšnji teden začela kopenski napad na severovzhodu Ukrajine, da bi ustavila ukrajinsko obstreljevanje obmejnih ruskih regij, je dejal Putin predstavnikom ruskih državnih medijev v Harbinu ob koncu dvodnevnega obiska na Kitajskem. “Kar se dogaja na fronti v Harkovu, to je njihova krivda, saj so obstreljevali in še naprej obstreljujejo stanovanjske soseske na obmejnih območjih, vključno z Belgorodom,” je pojasnil. “In javno sem povedal, da bomo, če se bo to nadaljevalo, prisiljeni ustvariti varnostno območje,” je dodal.

Na novinarsko vprašanje, ali namerava Rusija zavzeti Harkov, ki ima več kot milijon prebivalcev, pa je Putin dejal, da “zaenkrat takšnih načrtov ni”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Sovražnik je dejansko začel uničevati mesto”

Ruske sile so prejšnji teden izvedle ofenzivo na severovzhodu Ukrajine in napredovale proti več vasem, vključno z Vovčanskom, ki leži pet kilometrov od meje z Rusijo. Guverner regije Oleg Sinegubov je danes dejal, da so ruske sile začele uničevati Vovčansk in napredujejo blizu mesta Lukjanci. “Sovražnik je dejansko začel uničevati mesto. Biti tam ni samo nevarno, ampak nemogoče,” je zatrdil. Ruske sile skušajo obkoliti mesto, ki je imelo pred vojno okoli 18.000 prebivalcev, je povedal Sinegubov in dodal, da se ukrajinske sile upirajo.

V Vovčansku je po njegovih besedah ostalo le še okoli 200 civilistov, vsi ostali so zbežali zaradi spopadov, poroča AFP. Predstavnik ukrajinske policije je ruske enote v četrtek obtožil, da so v Vovčansku zajele na desetine civilistov in jih uporabile kot živi ščit za obrambo svojega poveljstva. AFP te informacije za zdaj ni mogla preveriti.

Poveljnik ukrajinskih oboroženih sil Oleksandr Sirski pa je na Telegramu, potem ko je nekaj dni preživel v harkovski regiji, danes sporočil, da so ruske sile razširile območje bojnih operacij za 70 kilometrov in skušajo Ukrajino prisiliti k uporabi rezervistov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje