Putin tudi drugi dan obiska poudarja dobre odnose s Kitajsko, ZDA nezadovoljne

Svet 17. Maj 202407:37 > 13:02 17 komentarjev
Foto: Sputnik/Alexander Ryumin/Pool via REUTERS

Poteka drugi dan uradnega obiska ruskega predsednika Vladimirja Putina na Kitajskem. Po četrtkovem obisku Pekinga se danes mudi v severovzhodnem kitajskem mestu Harbin, kjer skuša okrepiti gospodarske odnose. Zadnji dan obiska na Kitajskem je Putin ob odprtju rusko-kitajskega trgovinskega sejma izrazil pripravljenost Moskve, da pomaga Pekingu pri oskrbi s čisto energijo. Njegov prvi uradni obisk v novem mandatu na čelu Rusije odmeva tudi po svetu. ZDA opozarjajo, da kitajsko gospodarsko sodelovanje z Moskvo krepi rusko obrambno industrijo v času vojne v Ukrajini, Kitajska pa da ne more hkrati krepiti vezi z Zahodom in obenem podpirati Rusije.

Ruski predsednik Vladimir Putin je na Kitajsko prišel v četrtek, ko sta s kitajskim kolegom Ši Džinpingom ponovno poudarila dobro sodelovanje med državama. Ši je dejal, da je bila Kitajska “vedno dobra partnerica Rusije”, današnji odnosi državama pa da so plod trdega dela, zato jih morata obe strani ceniti in negovati. Voditelja sta v četrtek med drugim podpisala uradno izjavo o poglobitvi strateških odnosov.

Putin je v današnjem uvodnem nagovoru pohvalil energetske odnose med državama in napovedal njihovo krepitev. “Rusija je pripravljena in zmožna kitajsko gospodarstvo, podjetja, mesta in vasi oskrbovati s cenovno dostopno in okoljsko čisto energijo,” je dejal.

“Ker je svet na pragu naslednje tehnološke revolucije, smo odločeni, da dosledno poglobimo dvostransko sodelovanje na področju visokih tehnologij in inovacij,” je dodal.

Putin se je s kitajskim predsednikom nazadnje srečal oktobra. Obisk Kitajske je prvi obisk Putina v tujini, potem ko je v začetku meseca prisegel za peti mandat na položaju predsednika Rusije. Rusija zlasti v luči sankcij Zahoda zaradi vojne v Ukrajini vidi Kitajsko kot ključno zaveznico in gospodarsko rešilno bilko.

Foto: Sputnik/Alexander Ryumin/Pool via REUTERS

ZDA ostro: Kitajska ne more krepiti vezi z Zahodom in podpirati Rusije

S tokratnim srečanjem se svetovni velesili ponovno postavljata ob bok Zahodu, predvsem ZDA, ki v Kitajski vidijo največjo gospodarsko tekmico, Rusijo pa kot veliko grožnjo. Prav zaradi sankcij Zahoda proti Rusiji sta državi le še okrepili medsebojno trgovanje.

Iz Washingtona kitajskim oblastem sporočajo, da si ne morajo nadejati boljših odnosov z Zahodom, hkrati pa še naprej “podpihovati največjo grožnjo evropski varnosti” v obliki vojne v Ukrajini.

ZDA Kitajski sicer ne očitajo, da neposredno vojaško pomaga Rusiji, a menijo, da s svojimi politikami podpira največjo širitev ruske obrambne industrije po koncu hladne vojne. Kitajska sicer vselej poudarja nevtralno držo do konflikta v Ukrajini, glede katerega je predstavila tudi lastno mirovno pobudo.

“Ljudska republika Kitajska ne more imeti torte in jo tudi pojesti,” se je z ameriškim pregovorom slikovito izrazil tiskovni predstavnik Vedant Patel. Odnosi med ZDA in Kitajsko že sicer niso najboljši zaradi gospodarskega tekmovanja dveh največjih svetovnih gospodarstev, tekmici pa sta obe državi tudi na geopolitičnem področju, kjer Peking Washingtonu redno očita provokacije. Kitajska podpora ruski obrambni industriji ne ogroža le ukrajinske varnosti, temveč tudi evropsko varnost, je dejal Patel.

Na Putinov obisk na Kitajskem se je odzvala tudi Bela hiša. “Zdi se nam nesprejemljivo, da kitajska podjetja pomagajo Putinu voditi to vojno proti Ukrajini,” je dejala tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre.

Ruski predsednik Vladimir Putin je na uradnem obisku v Pekingu, kjer se je sestal s kitajskim kolegom Ši Džinpingom
Foto: Sputnik/Sergei Bobylev/Pool via REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje