Rusija izgnala estonskega veleposlanika, Estonija bo v odgovor storila enako

Svet 23. Jan 202312:05 > 20:03 14 komentarjev
Maria Zaharova in Sergej Lavrov
Shamil Zhumatov/REUTERS

Rusija je sprejela odločitev, da zniža raven diplomatskih odnosov z Estonijo. Talin je obtožila "popolne rusofobije", pri čemer je iz države izgnala estonskega veleposlanika. Estonsko ministrstvo za zunanje zadeve je za tem sporočilo, da bodo ravnali skladno z načelom paritete v odnosih z Rusijo. To pomeni, da bo ruski veleposlanik Estonijo zapustil istega dne kot estonski Rusijo.

Rusko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da je izgnalo estonskega veleposlanika Margusa Laidra. Estonijo je obtožilo rusofobije, veleposlanik pa mora državo zapustiti 7. februarja. V odziv so iz Estonije sporočili, da bo kot povračilni ukrep na isti dan Estonijo zapustil ruski veleposlanik. Kasneje so se za podobno potezo odločili tudi v Rigi.

“Odgovornost za razvoj takšnih razmer med Rusijo in Estonijo je v celoti na estonski strani. Še naprej se bomo odzivali na sovražne poteze estonskih oblasti,” je sporočilo ministrstvo. Ob tem je opozorilo, da je Tallinn rusofobijo in gojenje sovražnosti do Moskve povzdignil na raven državne politike in dodalo, da je bil estonski veleposlanik o odločitvi ministrstva že obveščen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kmalu za tem pa se je na izgon veleposlanika odzvalo estonsko zunanje ministrstvo, ki je na Twitterju zapisalo, da bodo ravnali skladno z načelom paritete v odnosih z Rusijo. To pomeni, da bo ruski veleposlanik Vladimir Lipajev Estonijo zapustil istega dne kot Laidra Rusijo, in sicer 7. februarja, so dodali.

Kasneje so iz Latvije sporočili, da so na ruskega veleposlanika v državi naslovili zahtevo, da zapusti državo, navaja AFP. “Veleposlanik Rusije mora zapustiti državo do 24. februarja 2023,” je v izjavi sporočilo latvijsko zunanje ministrstvo in dodalo, da bo iz Moskve umaknilo tudi svojega veleposlanika.

Kot so pojasnili, so se za to potezo odločili zaradi nadaljevanja ruske agresije na Ukrajino in v znak solidarnosti z Estonijo in Litvo. Litva je namreč aprila lani že znižala raven diplomatskih odnosov z Rusijo kot odziv na grozodejstva, ki so jih odkrili v ukrajinskem mestu Buča.

Preberite še: Signal iz Berlina: bi Nemčija vendarle popustila pri izvozu tankov?

To je sicer prvič, da je Rusija izgnala veleposlanika članice EU, odkar je 24. februarja pričela z invazijo na Ukrajino. Do izgona prihaja po tem, ko se je Estonija 11. januarja odločila, da bo do konca meseca drastično zmanjšala število osebja na ruskem veleposlaništvu v Talinu.

Za zmanjšanje osebja so se estonske oblasti odločile, da bi dosegle “enakopravnost diplomatskega osebja obeh držav”. S tem si prizadevajo, da bi bilo število delovnih mest na ruskem veleposlaništvu v Talinu in na estonskem predstavništvu v Moskvi enako.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje