Rusinji zaradi lanske smrti vojaškega blogerja prisodili 27 let zapora

Svet 25. Jan 202414:32 > 18:21
Darja Trepova
Foto: REUTERS/Anton Vaganov

Rusko sodišče je zaradi lanske smrti vojaškega blogerja Vladlena Tatarskega na 27 let zapora obsodilo rusinjo Darjo Trepovo. Ta je blogerju pred njegovim nastopom v sanktpeterburški kavarni izročila kipec, v katerem je bila skrita bomba. Trepova je na sodišču trdila, da je delovala po navodilih iz Ukrajine ter da ni vedela, da je v kipcu skrita bomba.

Sodišče v Sankt Peterburgu je 26-letno rusinjo Darjo Trepovo v primeru lanske smrti ruskega vojaškega blogerja obsodilo na 27 let zapora. Kot poroča tiskovna agencija Reuters, je Trepova aprila lani v kavarno v Sankt Peterburgu prinesla zakamuflirano eksplozivno napravo, ki jo je nato izročila v roke vojaškemu blogerju Vladlenu Tatarskemu. Bomba je bila skrita v kipcu, ki je upodabljal blogerja, in je eksplodirala med njegovim nastopom v kavarni. Eksplozija je Tatarskega ubila, po podatkih ruskega ministrstva za zdravje pa ranila več kot 30 ljudi.

Po poročanju Reutersa je 26-letnica na sodišču trdila, da so jo zavedli in da je bila prepričana, da je v kipcu prisluškovalna naprava. Na sojenju je povedala, da je delovala po navodilih moškega iz Ukrajine, ki ji je več mesecev pošiljal denar in navodila. Trepova je po poročanju Reutersa dejala, da je navodila upoštevala v veri, da bo prisluškovanje Tatarskemu razkrilo informacije o vojni, ki ji ona nasprotuje.

Tožilstvo je na drugi strani trdilo, da je obtožena vedela za bombo in “namerno delovala z namenom destabilizacije Ruske federacije in diskreditacije posebne vojaške operacije”, navaja Reuters. Po poročanju ruskih medijev gre za najdaljšo zaporno kazen za žensko od razpada Sovjetske zveze.

Vladlen Tatarski prijema kipec, v katerem je skrita bomba
Vladlen Tatarski si na dogodku v kavarni ogleduje kipec, v katerem je skrita bomba (Foto: PROFIMEDIA)

Po eksploziji je 26-letnica zbežala domov in dejanje priznala možu, ta pa jo je napotil k svojemu prijatelju, kjer je Trepova preživela noč. Policija jo je prijela naslednji dan, prijatelj, pri katerem je prespala, pa je dobil leto in devet mesecev zaporne kazni.

V Rusiji so krivdo za smrt Tatarskega takoj po aprilskem napadu naprtili Ukrajini. Bloger je namreč poročal z ukrajinske fronte in močno zagovarjal predsednika Vladimirja Putina ter rusko agresijo na Ukrajino. Putin je Tatarskega posthumno odlikoval z redom hrabrosti “za pogum in hrabrost, ki ju je izkazal med opravljanjem poklicne dolžnosti”, je poročala STA.