Nevarno sporočilo po srečanju Putina s kitajskim visokim diplomatom

Svet 22. Feb 202312:34 > 13:41
Vladimir Putin in Wang Yi
Anton Novoderezhkin/REUTERS

Ruska Duma je potrdila zakon o prekinitvi sodelovanja Rusije v pogodbi o omejevanju strateške jedrske oborožitve Novi Start. Visoki kitajski diplomat Vang Ji se je danes sestal z Vladimirjem Putinom in Dimitrijem Peskovom. Putin je danes tudi preklical odlok o podpori suverenosti Moldavije pri reševanju vprašanja statusa Pridnestrja.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes na srečanju s kitajskim visokim diplomatom Vang Jijem izpostavil pomen sodelovanja med državama za stabilizacijo mednarodnih razmer. Vang pa je poudaril, da odnosi med Moskvo in Pekingom ne bodo podlegli pritiskom drugih držav. Putin je na obisk v Rusijo povabil tudi kitajskega predsednika Ši Džinpinga.

“Sodelovanje med Kitajsko in Rusijo na svetovnem prizorišču je zelo pomembno tako za nas kot za stabilizacijo mednarodnih razmer,” je dejal Putin. S tem se je strinjal tudi Vang, ki je poudaril, da sta državi pripravljeni poglobiti strateško sodelovanje, njuni medsebojni odnosi pa ne bodo podlegli pritiskom drugih držav, poroča BBC.

Putin se je pohvalil, da bo cilj 200 milijard dolarjev trgovinske menjave med Rusijo in Kitajsko dosežen prej, kot je bilo pričakovano, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Hkrati pa je izrazil željo, da Moskvo v prihodnosti obišče tudi Ši Džinping.

Kitajski visoki diplomat se je danes v Moskvi že sestal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom in sekretarjem ruskega sveta za nacionalno varnost Nikolajem Patruševom.

Do njegovega obiska prihaja tik pred prvo obletnico ruske invazije na Ukrajino. Ta je sicer tudi osrednja tema obiska. Vang naj bi Kremlju predstavil kitajski mirovni načrt za končanje vojne.

Kitajska že od začetka vojne zagovarja nevtralno stališče in se zavzema predvsem za iskanje diplomatskih političnih rešitev za končanje konflikta. Ob tem se je Peking nedavno zavezal, da bo v petek, na obletnico invazije, objavil predlog za iskanje politične rešitve za končanje vojne.

Zahod je sicer zaskrbljen predvsem zaradi morebitne kitajske vojaške podpore ruski ofenzivi v Ukrajini. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je danes sporočil, da je Kitajska že zanikala poročila o morebitnih dobavah orožja.

Vodja ruske najemniške skupine Wagner – ta se je v minulih mesecih znašla v središču pozornosti, saj so njeni borci v ospredju napadov v vzhodni Ukrajini – Jevgenij Prigožin je danes opozoril, da je rusko vojaško vodstvo zavrnilo dobavo streliva in lopat za kopanje jarkov njegovim plačancem. Takšna dejanja je označil za veleizdajo. Prižogin je sicer tudi v preteklosti kritiziral rusko vojaško poveljstvo in “pošastno birokracijo” v Moskvi, ki naj bi ovirala uspeh ruskih sil. Obtožil jih je tudi, da želijo ukrasti zmage Wagnerju, kar je znank njegovega naraščajočega vpliva.

Preberite še: Ruska skupina Wagner: plačanci, ki se jih drži sloves brezkompromisne krutosti

Duma potrdila odstop od pogodbe Novi Start

Poslanci ruske dume, spodnjega doma ruskega parlamenta, so danes potrdili zakon o prekinitvi sodelovanja Rusije v pogodbi o omejevanju strateške jedrske oborožitve Novi Start. Prekinitev sodelovanja je v torek v govoru o stanju v državi napovedal ruski predsednik Vladimir Putin in pri tem poudaril, da s tem Rusija ne bo odstopila od pogodbe.

Predlog zakona mora sedaj potrditi tudi zgornji dom ruskega parlamenta, Svet federacije, ki se bo predvidoma sestal že danes, poroča BBC.

Putin je prekinitev izvajanja pogodbe Novi Start zagovarjal s tem, da ameriškim inšpektorjem ne more dovoliti obiska ruskih jedrskih objektov, medtem ko si Washington prizadeva Moskvi povzročiti strateški poraz. Ob tem je ruske oblasti tudi pozval, naj bodo “pripravljene na preizkuse jedrskega orožja”, če jih bo Washington izvedel prvi.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je danes dejal, da bo Rusija obnovila sodelovanje, ko bo ZDA pripravljena upoštevati njihove interese.

Pogodba Novi Start iz leta 2010 je zadnji dvostranski sporazum med glavnima jedrskima velesilama in nekdanjima tekmicama iz hladne vojne, ki med drugim omejuje število strateških jedrskih bojnih glav, ki jih lahko Moskva in Washington namestita, na 1550. To predstavlja skoraj 30-odstotno zmanjšanje glede na prejšnjo mejo, določeno leta 2002.

Rusija je že avgusta lani sporočila, da je obvestila ZDA o začasni prekinitvi inšpekcijskih pregledov na svojem ozemlju. Pri tem se je Moskva sklicevala na sankcije, ki so jih ZDA sprejele zaradi agresije na Ukrajino.

Putin preklical odlok o podpori Moldavije pri reševanju statusa Pridnestrja

Ruski predsednik Vladimir Putin je v torek preklical odlok iz leta 2012, s katerim je Moskva delno podprla suverenost Moldavije pri reševanju vprašanja statusa Pridnestrja. V tej separatistični proruski regiji v Moldaviji, ki meji na Ukrajino, ima Rusija tudi svoje vojake, poroča portal Euroactiv.

Odlok je Moskva sprejela v skladu s svojo takratno zunanjo politiko, ki je predvidevala tesnejše odnose z Evropsko unijo in ZDA.

Rusijo je zavezoval, da bo rešitve za določitev posebnega statusa Pridnestrja iskala “na podlagi spoštovanja suverenosti, ozemeljske celovitosti in nevtralnega statusa Republike Moldavije”.

Odločitev o razveljavitvi odloka so objavili na spletni strani Kremlja, v njej pa je navedeno, da so jo sprejeli zaradi “zagotavljanja nacionalnih interesov Rusije v povezavi z globokimi spremembami v mednarodnih odnosih”.

Pridnestrje, v katerem živi pretežno rusko govoreče prebivalstvo, se je od Moldavije odcepilo leta 1990 iz bojazni, da bi se po razpadu Sovjetske zveze Moldavija priključila Romuniji. V vojni z moldavskimi silami so nato separatisti s pomočjo Rusije zmagali in leta 1992 razglasili Pridnestrsko republiko, ki jo priznava samo Moskva. Odtlej na območju, kjer so še vedno nameščene ruske “mirovne sile”, kot navaja portal, ni bilo skoraj nobenega nasilja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.