Ruska novinarka Marina Ovsjanikova dala odpoved in zavrnila azil v Franciji

Svet 17. Mar 202221:48 > 18. Mar 2022 18:31 1 komentar
Marina Ovsyannikova
PROFIMEDIA

Ruska novinarka Marina Ovsjanikova je po ponedeljkovi protestni akciji zavrnila ponudbo za azil v Franciji. Če bi sprejela azil, bi se lahko izognila morebitnemu kazenskemu pregonu v lastni državi.

Urednica in novinarka Prvega kanala Marina Ovsjanikova je sporočila, da je dala odpoved. V pogovoru, ki ga je imela za France 24, je povedala, da je že predala vse dokumente za svojo odpoved na državni televiziji. Novinarka, ki ima sicer dva mladoletna otroka, je ob tem dejala, da je s to gesto uničila življenje družine. “Vendar se vojna mora končati zato, da se ta norost ne sprevrže v jedrsko vojno. Upam, da bo moj sin, ko bo starejši, razumel, zakaj sem to storila,” je povedala po poročanju Al Džazire. Dodala je še, da je odpoved ponudilo še nekaj njenih kolegov, a mnogi tega niso storili zaradi lastnih finančnih stisk. “Vesela sem, da so dali odpoved, vendar je gospodarska situacija zelo težka in ljudje težko živijo,” je spomnila.

”Nočemo zapustiti Rusije”

Za nemški Spiegel pa je Ovsjanikova povedala, da ne bo sprejela poziva francoskega predsednika Emmanuela Macrona, naj sprejme azil v Franciji. “Ne želim zapustiti naše države. Sem domoljub, moj sin še bolj. Ne želimo oditi,” je tako utemeljila svojo odločitev.

protest
PROFIMEDIA

Spomnimo sicer, da je Ovsjanikova v ponedeljek med informativnim programom na ruski nacionalni televiziji izvedla protestno akcijo s transparentom, na katerem je bilo sporočilo proti vojni v Ukrajini. Sodišče jo je kaznovalo s 30.000 rubljev oziroma 258 evrov zaradi “organizacije nedovoljenega množičnega dogodka”. Globa se nanaša samo na videonagovor, ki ga je novinarka posnela še pred protestom. Še vedno pa ni jasno, ali bo zaradi protesta na televiziji dobila še kakšno kazen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje