Ruska vojska naj bi zaustavila vdor proukrajinskih saboterjev

Svet 04. Jun 202320:57 2 komentarja
Proukrajinski ruski prostovoljci
Profimedia

Ruska vojska je sporočila, da so odkrili poskus skupine proukrajinskih saboterjev, ki je nameravala prečkati rusko mejo v bližini naselja Novaja Tavolžanka v obmejni regiji Belgorod. Ukrajini naklonjeni ruski saboterji pa so popoldne sporočili, da so zajeli dva ruska vojaka, ki so ju pripravljeni izpustiti v zameno za srečanje z guvernerjem Vlječeslavom Gladkovom v Novaji Tavolžanki.

Vjačeslav Gladkov, guverner ruske regije Belgorod, ki leži ob meji z Ukrajino, je sporočil, da v obmejni vasi Novaja Tavolžanka potekajo spopadi s skupino Rusov, ki simpatizirajo z Ukrajino. “Prišla je sabotažna skupina, v Novaji Tavolžanki poteka boj. Upam, da bodo vsi uničeni,” je zapisal. Kasneje je dodal, da v regiji Belgorod na ruski strani meje z Ukrajino še vedno potekajo spopadi in obstreljevanje.

Ukrajini naklonjeni ruski saboterji pa so popoldne sporočili, da so zajeli dva ruska vojaka, ki so ju pripravljeni izpustiti v zameno za srečanje z guvernerjem Gladkovom v Novaji Tavolžanki.

Gladkov je odgovoril, da se je pripravljen sestati s proukrajinskimi borci, ki so prevzeli odgovornost za napade na tem območju. “Edina stvar, ki me ovira pri pogajanjih z njimi, je to, da sta naša fanta, ki sta v njihovih rokah, morda že mrtva,” je zapisal na Telegramu.

Obmejna regija Belgorod je bila od začetka ruske invazije na Ukrajino že večkrat tarča napadov, ki so terjali mrtve in ranjene. V zadnjem času so se zračni napadi okrepili, prišlo pa je tudi do več vdorov domnevnih sabotažnih skupin proukrajinskih borcev.

V Moskvi aretirali podpornike Alekseja Navalnega

Medtem pa je danes ruska policija v središču Moskve aretirala več aktivistov, ki so zahtevali izpustitev zaprtega opozicijskega voditelja in vidnega kritika ruskih oblasti Alekseja Navalnega, je sporočila ruska nevladna organizacija OVD-info. Navalni je sicer danes praznoval 47. rojstni dan, shodi v njegovo podporo pa so potekali po vsem svetu.

Ruska policija je po poročanju OVD-info aretirala več kot deset njegovih podpornikov na trgu pod spomenikom pesnika Aleksandra Puškina v središču Moskve. Nosili so transparente, kot sta “Niste sami” in “Svoboda za Navalnega”.

Varnostne sile so pridržale tudi več novinarjev, ki so poročali o protestih. V okolici Puškinovega trga, ki je tradicionalno prizorišče protestov nasprotnikov Kremlja, je bilo nameščenih veliko število pripadnikov policijskih enot, vozil nacionalne garde in policijskih vozil.

OVD-Info je poročal, da je bilo več podpornikov Navalnega aretiranih tudi v drugih ruskih mestih.

Protestni shodi v podporo Navalnemu so potekali v več kot 120 mestih po vsem svetu, med drugim v Londonu, Parizu, Madridu, Berlinu, Sydneyju, Tokiu, Buenos Airesu in Sao Paulu, so sodelavci zaprtega ruskega aktivista zapisali na omrežju Telegram.

Aleksej Navalni
Profimedia

Ruska opozicija je namreč pred dvema tednoma pozvala k svetovnemu dnevu protestov v podporo Navalnemu, ki je doslej preživel skoraj 900 dni za zapahi, od tega zadnjih 200 dni v samici. Proti njemu je minuli teden potekal nov sodni postopek, v katerem se je soočil z obtožbami zaradi ekstremizma. Sojenje je potekalo za zaprtimi vrati, v primeru obsodbe pa Navalnemu grozi dodatnih 30 let zapora.

Navalnega so ruske oblasti zaprle v začetku leta 2021, ko se je vrnil iz Nemčije, kjer so ga zdravili po zastrupitvi s strupom novičok avgusta 2020. Trenutno v kazenski koloniji približno 260 kilometrov severovzhodno od Moskve prestaja devetletno zaporno kazen zaradi več obsodb, med drugim zaradi kršenja pogojnega izpusta, nespoštovanja sodišča, domnevne korupcijske afere iz leta 2014 in izzivanja Kremlja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje