Zaradi novih napadov v Ukrajini težave z oskrbo z elektriko, vodo in ogrevanjem

Svet 16. Dec 202210:48 > 19:39 7 komentarjev
Ljudje v Kijevu se zatekajo na podzemno železnico
Pavlo Podufalov/REUTERS

Ruske sile so z raketami in droni napadle več ciljev po celotnem ozemlju Ukrajine. O eksplozijah med drugim poročajo iz mest Kijev, Harkov in Krivi Rog, novi napadi na ukrajinsko kritično infrastrukturo pa so prekinili dobavo elektrike in vode v številnih delih Ukrajine. Iz Luganska poročajo o smrtnih žrtvah.

Po današnjih vnovičnih ruskih napadih na ukrajinsko ozemlje tamkajšnje energetsko podjetje poroča o izjemni škodi na infrastrukturi, ki jo z izpadi elektrike občutijo zlasti na severu, jugu in v osrednjih delih države. Električno omrežje deluje v izrednih razmerah, iz držav poročajo tudi o težavah pri oskrbi z vodo in ogrevanju.

Od danes naprej je tako pričakovati pogostejše izklope elektrike, odprava škode pa naj bi glede na že obstoječe slabo stanje trajala dlje kot ponavadi. Oskrba z elektriko bo glede na sporočilo podjetja med drugim zagotovljena v bolnišnicah in toplarnah.

Rusija je po zadnjih podatkih danes s Kaspijskega in Črnega morja na objekte kritične infrastrukture v Ukrajini izstrelila 76 raket. Ukrajinska zračna obramba je 80 odstotkov oz. 60 raket sestrelila, je danes prek Telegrama sporočil ukrajinski vrhovni poveljnik Valerij Zalužni. Kot je še pred tem navedel tiskovni predstavnik vojske Mihail Šamanov, je bilo kar raket 40 usmerjenih proti Kijevu, a so jih 37 sestrelili. Današnje rusko obstreljevanje je označil za eno največjih od začetka vojne.

V prestolnici tako danes poročajo o izpadih elektrike, težavah pri oskrbi z vodo in ogrevanjem. Po besedah župana Vitalija Klička bodo odprli še več poslopij z lastnim virom elektrike, kjer bodo ljudje denimo lahko napolnili telefone ali polnilnike. Oskrba z elektriko je motena tudi drugod po državi.

V obstreljevanju umrlo enajst ljudi

Obstreljevanje je terjalo tudi nove smrtne žrtve. V stanovanjskem poslopju v kraju Krivi rog na jugu države sta glede na navedbe regionalnih oblasti umrla dva človeka. Še en človek pa je izgubil življenje v topniškem obstreljevanju stanovanjskega območja v Hersonu, ki so ga ukrajinske sile novembra iztrgale iz rok ruske vojske.

Ruske okupacijske sile medtem trdijo, da je zjutraj v obstreljevanju ukrajinske vojske v dveh krajih v regiji Lugansk umrlo osem ljudi, še 23 naj bi bilo ranjenih.

V luči nekaterih vojaških neuspehov na severovzhodu in jugu Ukrajine je Rusija oktobra začela uporabljati taktiko obsežnih zračnih napadov, katerih glavna tarča je energetska infrastruktura v državi. Milijoni ljudi se odtlej sredi zime soočajo z dlje časa trajajočimi izpadi elektrike.

Evropska unija in Nato nove napade ostro obsodili

Tako Evropska unija kot zveza Nato sta danes obsodili nove ruske napade na Ukrajino in trpljenje, ki ga povzročajo ljudem. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je menil, da tovrstna bombardiranja predstavljajo vojni zločin. Gre za še en primer terorja Kremlja, ki že sicer dnevno napada civiliste in civilno infrastrukturo, je v izjavi menil Borrell. “Ti kruti, nečloveški napadi želijo povečati človeško trpljenje in ukrajinskim ljudem, pa tudi bolnišnicam, nujnim službam in drugim kritičnim storitvam odvzeti oskrbo z elektriko, ogrevanje in vodo,” je dodal.

Napade je obsodil tudi prvi mož Nata Jens Stoltenberg. Ruski predsednik Vladimir Putin skuša po Stoltenbergovih besedah zimo uporabiti kot orožje in zlomiti Ukrajince, da bi načel njihovo podporo samoobrambi. A prepričan je, da bo tovrstna Putinova strategija propadla.

Ukrajinska vojska odbila nekaj napadov

Po navedbah generalštaba ukrajinske vojske so medtem njihove sile v zadnjih 24 urah odbile napade v bližini 22 naselij v regijah Doneck in Lugansk.

Kljub zmanjšani intenzivnosti bojev vzdolž frontne črte je ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov za britanski časnik Guardian izrazil prepričanje, da v Moskvi načrtujejo novo ofenzivo po novem letu.

Reznikov je ob tem izpostavil mobilizacijo 300.000 ruskih mož, za katere pravi, da bodo uporabljeni v novi ofenzivi, do katere bo po njegovem prepričanju prišlo februarja, danes poroča Guardian.

Indijski premier Modi pozval Putina k dialogu za rešitev vojne v Ukrajini

Indijski premier Narendra Modi se je danes po telefonu pogovarjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in ga pozval k dialogu kot rešitvi za vojno v Ukrajini. Glede na sporočila obeh strani sta voditelja govorila tudi o političnem in gospodarskem sodelovanju med državama.1

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bo skupaj z ukrajinskim narodom prejel nagrado Karla Velikega za zasluge za Evropo v letu 2023, sta danes sporočila vodstvo sklada Mednarodna nagrada Karla Velikega in nemško mesto Aachen, kjer bo potekala tudi podelitev nagrade.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje