Ruske nosečnice vse pogosteje rojevajo v Argentini

Svet 12. Feb 202319:47 1 komentar
Argentina
PROFIMEDIA

Od začetka ruske invazije na Ukrajino je pozornost argentinskih oblasti pritegnilo povečano število ruskih državljank, ki pripotujejo v državo. Rusinje, ki prihajajo, so noseče, v Argentino pa pridejo, da bi tam rodile.

V zadnjih mesecih v Argentini beležijo vse več prihodov ruskih državljank. Rusinje, ki se – v času vojne v Ukrajini – podajajo na to dolgo pot, so vse prej kot običajne turistke. Te ženske v Argentino namreč pripotujejo noseče in z namenom, da bi v Argentini rodile.

V drugo največjo ameriško državo je po uradnih podatkih, ki jih navaja britanski BBC, v zadnjih mesecih prispelo več kot 5.000 nosečih ruskih državljank. Samo ta četrtek jih je v argentinsko prestolnico Buenos Aires z istim letalom pripotovalo 33, vse pa naj bi bile visoko noseče (v 32., 33. in 34. tednu). Tri so pridržali, saj niso imele ustrezne dokumentacije.

Ruski državljani za obisk Argentine sicer ne potrebujejo vizuma, v državi pa lahko po vstopu ostanejo 90 dni.

Razlog, da visoko noseče državljanke Rusije pripotujejo v Argentino, da bi tam rodile, je argentinsko državljanstvo, ki ga lahko dobi novorojenček. “Problem je, da prihajajo v Argentino, poskrbijo, da otroci dobijo državljanstvo, in potem odidejo. Naš potni list omogoča vstop brez vizuma v kar 171 držav,” je po navedbah osrednjega argentinskega časopisa La Nacion povedala direktorica nacionalnega urada za migracije Florencia Carignano.

Za primerjavo: trenutno lahko ruski državljani brez vizuma odpotujejo v le 87 držav, pogoji za vstop v zahodne države, tudi države Evropske unije, pa so se za Ruse dodatno zaostrili po začetku vojne v Ukrajini pred skoraj letom dni, navaja BBC.

Argentina
PROFIMEDIA

S tem, ko Rusinje poskrbijo, da njihovi v Argentini rojeni otroci dobijo argentinsko državljanstvo, na neki način potencialno skrbijo tudi za svojo prihodnost. Pridobivanje državljanstva Argentine je namreč bolj preprosto za starše otrok, ki so argentinski državljani.

Donosni posel turizma rojevanja

“Živim zelo blizu meje z Ukrajino. Vse poletje sem poslušala bombe in letalo; bala sem se. Zato sem se odločila, da zapustim državo in poiščem alternativo, da moj otrok in jaz dobiva drugo državljanstvo,” je za La Nacion povedala 22-letna Marina Gomova, ki je v Argentino prispela pred štirimi meseci.

Tako imenovani turizem rojevanja se je v Argentini uveljavil kot donosen posel. “Po Buenos Airesu je veliko povpraševanja; je edina destinacija, s katero trenutno delamo,” je za britanski Guardian povedala Eva Pekurova. Pekurova, ki je lani tudi sama rodila v Argentini, je lastnica agencije, ki ruskim nosečnicam pomaga pri urejanju zadev za porod v tujini. Pred pandemijo covida-19 in vojno v Ukrajini je bil med nosečnicami denimo priljubljen Miami.

Buenos Aires
PROFIMEDIA

Eno od podjetij, ki ruskim nosečnicam pomaga pri organizaciji poti v Argentino, je agencija RuArgentina. Na spletni strani, ki je v ruščini, Argentino oglašujejo kot državo, v kateri starši zelo hitro pridobijo potni list, ter državo, kjer so zdravstvene storitve na visokem nivoju in kjer si je na območju Buenos Aires možno izbrati bolnišnico za porod.

Na spletni strani RuArgentine, ki jo je po priselitvi v to državo leta 2015 ustanovil Kiril Makovejev, so prav tako navedeni paketi storitev različnih cenovnih rangov. Med drugim vključujejo ponudbo personaliziranih porodnih načrtov, prevoze z letališča, ure španščine in popuste na ceno poroda v najboljših bolnišnicah v Buenos Airesu.

Argentinski La Nacion je včeraj sicer poročal, da so argentinski preiskovalci izvedli racije v sklopu preiskave “milijonskega posla in nezakonite mreže”, ki naj bi nosečim ruskim ženskam in njihovim partnerjem zagotavljala lažne potne liste, ki so jim omogočili bivanje v Argentini. Združba naj bi za storitev računala okoli 35.0000 evrov. Po pisanju BBC niso pridržali nobene osebe, so pa med drugim zasegli računalnike in večjo količino gotovine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje