Ruski predsednik Putin: Gorbačov se je zavedal, da so reforme nujno potrebne

Svet 31. Avg 202215:22 1 komentar
Mihail Gorbačov
Christian Charisius/REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin se je nekdanjemu sovjetskemu voditelju Mihailu Gorbačovu, ki je umrl v torek zvečer, poklonil za njegova reformna prizadevanja in humanitarno delo. Bil je politik in državnik, ki je imel izjemen vpliv na potek svetovne zgodovine, je zapisal v kratkem sožalnem telegramu sorodnikom, ki ga je danes objavil Kremelj.

Mihail Gorbačov je vodil državo v času “dramatičnih sprememb” in se zavedal, da so reforme nujno potrebne, je zapisal ruski predsednik Vladimir Putin. Omenil je tudi delovanje Gorbačova po razpadu Sovjetske zveze. “Rad bi posebej poudaril veliko humanitarno, dobrodelno in izobraževalno dejavnost, ki jo je Mihail Sergejevič Gorbačov opravljal vsa ta leta,” je zapisal Putin. Ruski predsednik je danes tudi izrazil “najgloblje sožalje” prijateljem in družini Gorbačova. “Vodil je našo državo v obdobju zapletenih, dramatičnih sprememb, obsežnih zunanjepolitičnih, gospodarskih in družbenih izzivov. Globoko je razumel, da so reforme nujne, prizadeval si je ponuditi svoje rešitve za nujne probleme,” je dodal Putin.

Tudi predsednik republike Borut Pahor in zunanje ministrstvo sta se danes na Twitterju poklonila nekdanjemu sovjetskemu voditelju. “Slovenci se bomo Mihaila Gorbačova spominjali kot velike zgodovinske osebnosti, ki je razumela klic svojega časa za končanje hladne vojne, demokratični preporod ter evropsko združevanje in sodelovanje, katerega suveren del smo bili tudi mi,” je Pahor zapisal na Twitterju. Pri tem je družini Gorbačova sporočil izraze iskrenega sožalja. Ministrstvo za zunanje zadeve pa je tvitnilo, da se bomo Gorbačova spominjali po njegovi vlogi pri končanju hladne vojne in združevanju evropskega prostora. Danes je njegova predanost miru nepogrešljiva bolj kot kdaj koli prej, so zapisali.

Vrstijo se pokloni zahodnih voditeljev

Smrt Gorbačova, zadnjega voditelja Sovjetske zveze, je sicer na Zahodu spodbudila številne odzive. Mnogi politični voditelji so pozdravili njegovo ključno vlogo pri končanju hladne vojne in njegova prizadevanja za svobodo in za mir. Predsednik ZDA Joe Biden ga je označil za izjemnega voditelja. “Njegova dejanja so bila dejanja človeka z domišljijo, ki je videl možnost za drugačno prihodnost, in dovolj poguma, da je tvegal celotno svojo kariero, da bi jo uresničil. Rezultat njegovega truda je varnejši svet in več svobode za milijone ljudi,” je dejal Biden.

“Mihail Gorbačov se bo v zgodovino zapisal kot velik človek, ki je svoj narod povedel v demokracijo,” je dodal nekdanji državni sekretar ZDA James Baker, ki je ameriško diplomacijo vodil med letoma 1989 in 1992. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je zapisal, da je “svet izgubil velikega voditelja, zavezanega multilateralizmu, in neutrudnega zagovornika miru”. Vodja ZN se je v izjavi poklonil “edinstvenemu državniku, ki je spremenil tok zgodovine” in “storil največ za miren konec hladne vojne”.

Odzivi na njegovo smrt se vrstijo tudi v Nemčiji, kjer izpostavljajo njegov odločilni prispevek k ponovni združitvi države. Gorbačovu so se med drugim poklonili nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, ki ga je označil za “velikega državnika”, sedanji kancler Olaf Scholz in nekdanja kanclerka Angela Merkel. Scholz je pozdravil vlogo Gorbačova pri ponovni združitvi Nemčije, vendar je obžaloval, da je poskus zadnjega sovjetskega voditelja, da bi v Rusiji vzpostavil trajno demokracijo, “spodletel”. “Gorbačov je pisal svetovno zgodovino – bil je zgled, kako lahko en sam državnik spremeni svet na bolje,” pa je dejala Merkel.

Mihail Gorbačov
Jim Young/REUTERS

Francoski predsednik Emmanuel Macron je Gorbačova označil za človeka miru, ki je s svojimi odločitvami Rusom odprl pot svobode. “Njegovo prizadevanje za mir v Evropi je spremenilo našo skupno zgodovino,” je na Twitterju zapisal Macron. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je prav tako na Twitterju izrazila poklon “zaupanja vrednemu in spoštovanemu voditelju”, ki je odigral “ključno vlogo pri koncu hladne vojne in padcu železne zavese”. “S tem je utrl pot svobodni Evropi,” je še zapisala Von der Leyen.

Vodja Nata Jens Stoltenberg je po njegovi smrti dejal, da je njegova “vizija boljšega sveta še vedno zgled”. “Zgodovinske reforme Mihaila Gorbačova so pripeljale do razpada Sovjetske zveze, prispevale h koncu hladne vojne in odprle možnost partnerstva med Rusijo in Natom,” je zapisal na Twitterju. Nekdanji kolumbijski predsednik in Nobelov nagrajenec za mir iz leta 2016 Juan Manuel Santos je Gorbačova, ki je leta 1990 prav tako prejel Nobelovo nagrado, označil za zagovornika miru. “Svet potrebuje še več takšnih voditeljev, kot je bil on,” je Santos zapisal na Twitterju. Britanski premier Boris Johnson pa je v svojem sporočilu pozdravil njegov “pogum in integriteto” pri končanju hladne vojne. “Predvsem v času Putinove agresije v Ukrajini je neutrudna zavezanost Gorbačova k odpiranju sovjetske družbe zgled za vse nas,” je ob tem še zapisal na Twitterju.

Gorbačov je bil zadnji sovjetski voditelj. S položaja je odstopil 25. decembra 1991, potem ko je državo neuspešno skušal reformirati s perestrojko in glasnostjo. Sovjetska zveza je nato po 69 letih obstoja razpadla. V zgodovino se je sicer zapisal kot človek, ki je pomembno vplival na konec hladne vojne z Zahodom, ki je dopustil miren padec železne zavese in komunizma v vzhodnem bloku ter osamosvojitev podjarmljenih narodov v Sovjetski zvezi. Zaradi tega ga spoštujejo predvsem v tujini, v Rusiji pa ga številni označujejo za izdajalca.

Gorbačov, zadnji voditelj Sovjetske zveze in Nobelov nagrajenec za mir, ki je v torek umrl v 92. letu starosti, je večkrat kritiziral Putina zaradi omejevanja svobode in demokracije v Rusiji. Putin pa je Gorbačovu očital, da je omogočil razpad Sovjetske zveze, kar je označil za največjo geopolitično tragedijo 20. stoletja. Očital mu je tudi, da ni izvedel gospodarskih reform, ki so bile po njegovem mnenju potrebne za rešitev Sovjetske zveze, in poudarjal, da so bile razmere v Rusiji konec 90. let prejšnjega stoletja veliko bolj dramatične kot v letih umiranja nekdanje Sovjetske zveze.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje