Ruski veleposlanik na pogovor zaradi sestreljenega malezijskega letala

Svet 18. Nov 202218:26 2 komentarja
Spomenik žrtvam sestrelitve malezijskega letala na letu MH17
PROFIMEDIA

Nizozemska je na pogovor poklicala ruskega veleposlanika. Razlog je odziv Moskve na obsodbo v zvezi s sestrelitvijo malezijskega potniškega letala nad Ukrajino leta 2014. Rusija je nizozemsko sodišče, ki je v četrtek tri obtožene obsodilo na dosmrtni zapor, obtožila politično motivirane sodbe.

Nizozemska je na pogovor poklicala ruskega veleposlanika v tej državi, zaradi odziva Moskve na obsodbo v zvezi s sestrelitvijo malezijskega potniškega letala nad Ukrajino leta 2014. Rusija je nizozemsko sodišče, ki je v četrtek tri obtožene obsodilo na dosmrtni zapor, obtožila politično motivirane sodbe.

Rusko zunanje ministrstvo je sodbo označilo za “škandalozno”. Nizozemski sodniki so dva Rusa in Ukrajinca v odsotnosti obsodili na dosmrtno ječo zaradi sestrelitve malezijskega letala, v kateri je umrlo 298 ljudi. Med žrtvami je bilo 193 Nizozemcev.

Moskva se je odzvala z besedami, da je bilo nizozemsko sodišče pod “pritiskom brez primere” nizozemskih politikov, tožilcev in medijev, sojenje pa bi se lahko zapisalo v zgodovino kot “eno najbolj škandaloznih v zgodovini sodnih postopkov”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Vsi smo slišali sodbo sodišča. Rusija je včeraj to zavrnila kot politični proces,” pa je ruski odziv komentiralo nizozemsko zunanje ministrstvo.

Rusija s tem po mnenju ministrstva diskreditira nizozemsko pravno državo, kar je “absolutno nesprejemljivo”. “Zato je bil danes popoldne poklican na pogovor ruski veleposlanik in zaprošen za pojasnilo,” je navedlo ministrstvo.

Nizozemsko sodišče je v četrtek spoznalo za krive Rusa Sergeja Dubinskega in Igorja Girkina ter Ukrajinca Leonida Harčenka. Rusa Olega Pulatova pa je oprostilo obtožb. Sodbo so izrekli v odsotnosti obtožencev, ki niso hoteli sodelovati v dve in pol leti trajajočem sodnem procesu na Nizozemskem.

Letalo družbe Malaysia Airlines, ki je bilo na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur, je bilo sestreljeno 17. julija 2014, v času intenzivnih spopadov med ukrajinskimi in proruskimi silami na separatističnem vzhodu Ukrajine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje