Ruski vojak, ki so ga zajeli Ukrajinci: Za vojno nisem bil pripravljen

Svet 27. Maj 202209:05 2 komentarja
Mikolajev
Ukrajinski vojaki v Mikolajevu (PROFIMEDIA)

"Veliko mladih fantov si ni predstavljalo, da bi šli v vojno. Da se to dogaja, so nam povedali zadnji trenutek, v noči pred invazijo," je za britanski Guardian pripovedoval 21-letni ruski vojak, ki je več kot mesec dni preživel v ukrajinskem vojnem ujetništvu. V času ujetništva je bilo 21-letnega Rusa strah; kot je povedal, se je zdrznil ob vsakem najmanjšem zvoku.

Ruski vojak, 21-letnik, ki je imenovan Anton [to ni njegovo pravo ime], je za britanski časopis Guardian z ozemlja Rusije spregovoril o tem, kako je bil napoten na bojišče v Ukrajini, kako so ga zajeli ukrajinski vojaki in kako je doživljal vojno ujetništvo. Celotna izkušnja je, kot je povedal, pri njem pustila posledice. Med ujetništvom je kar se da odmislil svoja čustva in se je trudil, da o svojem življenju ni razmišljal. “Zdaj pa imam grozne sanje, komaj kaj spim. Dobil sem veliko teže,” je povedal za Guardian.

21-letni Anton prihaja iz manjšega sibirskega kraja in se je, tako Guardian, ruski vojski pridružil decembra lani po zaključeni poklicni šoli. Poslan je bil na polotok Krim, ki si ga je leta 2014 priključila Rusija, in, kot je povedal, do zadnjega ni verjel, da bo dejansko napoten v vojno. Ta misel se mu je zdela “absurdna”, na Krim naj bi namreč odpotoval le na enotedenski trening.

“Veliko mladih fantov si ni predstavljalo, da bi šli v vojno. Da se to dogaja, so nam povedali zadnji trenutek, v noči pred invazijo,” je pripovedoval. Dodal je: “Nenazadnje resnično ni pravično, kako so ruske oblasti ravnale z mano. V Ukrajino sem bil poslan povsem nepripravljen.” V Ukrajino je bil napoten 25. februarja.

Ukrajinski vojaki so skupino ruskih vojakov, v kateri je bil tudi Anton, zajeli 2. marca na poti proti Mikolajevu. Pri tem je bil poškodovan, eden od nabojev, ki so takrat švigali po zraku, je zadel njegovo roko.

Anton je v ukrajinskem ujetništvu preživel 45 dni, v Rusijo pa se je vrnil v sklopu izmenjave ujetnikov med Kijevom in Moskvo. Kje je preživljal ujetništvo, ne ve, je pa bil premeščen trikrat. Kot je povedal za Guardian, ga je bilo strah. “Trepetaš ob najmanjših zvokih. Vsak dan upaš, da ne bo tvoj zadnji in da ne boš ubit,” je opisal. Nekateri ukrajinski stražarji so bili do ujetnikov sovražno nastrojeni, večina pa je po njegovem pripovedovanju ostala mirna. Dolgčas se je na koncu izkazal za največji izziv v ujetništvu.

Azovstal, evakuacije
Ruski in ukrajinski vojaki ob predaji v Azovstalu (Alexander Ermochenko/REUTERS)

“Če smo imeli srečo, so nam dali kaj za brati. Včasih so nam dovolili, da na televiziji gledamo ukrajinsko propagando. A večino dni smo le strmeli v zidove pred nami,” je dejal. Med ujetništvom je Anton tudi pristal na intervju z znanim ukrajinskim vlogerjem. “V taki situaciji, kot zapornik, razumeš, da reči ne ni zares možnost. Pristaneš, čeprav pravijo, da lahko zavrneš,” je povedal. Intervjuvanje ruskih vojnih ujetnikov je vzbudilo kritike zaradi sumov, da tovrstni intervjuji kršijo ženevske konvencije, ki določajo, kako se ravna z vojnimi ujetniki.

Britanski Guardian opozarja, da podrobnosti Antonove zgodbe ni mogel preveriti. So pa to, da je bil Anton dejansko v ujetništvu, potrdili pri enem od njegovih sorodnikov. Na seznamu ujetnikov, ki jih je zajela Ukrajina, objavljenih na spletnih straneh blizu oblasti v Kijevu, je bilo prav tako najti njegovo ime.

Kolikšno je točno število vojnih ujetnikov, ki jih zadržujeta Ukrajina in Rusija, ni znano. Po besedah uradnika iz separatistične luganske republike je na območju samooklicanih ljudskih republik Doneck in Lugansk pridržanih okoli 8.000 ukrajinskih vojnih ujetnikov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje