Rusko sodišče odredilo zaprtje Memoriala: “Črn dan za civilno družbo v Rusiji”

Svet 28. Dec 202118:12 > 22:29 0 komentarjev
Protestnik
Pred sodiščem so se zbrali podporniki Memoriala. Policija jih je več pridržala. Protestnik na fotografiji drži v rokah plakat, na katerem piše: "Živeli bomo večno." (REUTERS/Evgenia Novozhenina)

Rusko vrhovno sodišče je danes odredilo zaprtje Memoriala, najvidnejše skupine za človekove pravice v državi. Razlog za odločitev sodišča so kršitve obveznosti, ki izhajajo iz uvrstitve Memoriala med t. i. tuje agente. V organizaciji so napovedali, da bodo našli načine za nadaljevanje dela. Do odločitve pa so bili kritični Svet Evrope, Francija in ZDA.

Sodnica Alla Nazarova je odredila razpustitev organizacije Memorial International, ki predstavlja osrednjo strukturo celotne organizacije. Organizacija je po oceni sodnice kršila nekatere zakonsko določene zahteve, kot so navedba oznake “tuji agent” na vseh publikacijah in objavah na družbenih omrežjih. Oznaka označuje organizacije, ki prejemajo tuja sredstva in naj bi s tem delovale v nasprotju z interesi Rusije.

Med današnjo sodno obravnavo je tožilec dejal, da Memorial “ustvarja lažno podobo Sovjetske zveze kot teroristične države in omalovažuje spomin na drugo svetovno vojno”.

Odvetniki in ustanovitelji Memoriala so zanikali kakršne koli hude kršitve, češ da je bilo njihovo gradivo ustrezno označeno, oznaka pa da je morda manjkala le na peščici dokumentov.

Odločitev sodišča je najtežji udarec doslej za organizacijo, ki so jo leta 1989 ustanovili sovjetski disidenti, vključno z Nobelovim nagrajencem za mir Andrejem Saharovom.

“Memorial je potreba državljanov, te se ne da likvidirati”

V odzivu so iz Memoriala sporočili, da bodo našli zakonite načine za nadaljevanje svojega dela. “Izpodbijali bomo odločitev ruskega vrhovnega sodišča na vse možne načine. Našli bomo zakonite poti za nadaljevanje svojega dela,” so zatrdili.

“Memorial ni organizacija, niti ni družbeno gibanje. Memorial je potreba državljanov Rusije po tem, da poznajo resnico o njeni tragični preteklosti, o usodi več milijonov ljudi. Nihče ne more ‘likvidirati’ te potrebe,” so zapisali.

Memorial velja za nekakšen simbol postsovjetske demokratizacije. V minulih desetletjih je med drugim uspel zbrati obsežen arhiv zločinov iz časov nekdanje Sovjetske zveze, še posebej iz t. i. gulagov, predvsem pa se je neumorno boril proti kršitvam človekovih pravic v Rusiji. Ves čas je sestavljal tudi seznam političnih zapornikov, na katerem so tudi predstavniki prepovedanih verskih manjšin in najglasnejši kritik Kremlja Aleksej Navalni.

Pred sodiščem se je danes zbralo na desetine podpornikov organizacije. Več ljudi so pridržali. Ena od podpornic je dejala, da Rusija potrebuje Memorial, ki zagotavlja, da država ne bi ponovila napak iz preteklosti. “Poznati moramo svojo zgodovino, da bi dobro razumeli, kaj se dogaja. Memorial govori resnico, nikakor ne omalovažuje države,” je dejala.

memoriall, rusija memoriall, rusija
Evgenia Novozhenina/REUTERS
memoriall, rusija memoriall, rusija
Evgenia Novozhenina/REUTERS
memoriall, rusija memoriall, rusija
Evgenia Novozhenina/REUTERS
memoriall, rusija memoriall, rusija
Evgenia Novozhenina/REUTERS
memoriall, rusija memoriall, rusija
Evgenia Novozhenina/REUTERS
memoriall, rusija memoriall, rusija
Evgenia Novozhenina/REUTERS
memoriall, rusija memoriall, rusija
Evgenia Novozhenina/REUTERS
memoriall, rusija memoriall, rusija
Evgenia Novozhenina/REUTERS

“Črn dan za rusko civilno družbo”

Generalna sekretarka Sveta Evrope (SE) Marija Pejčinović Burić je v odzivu zapisala, da je danes “črn dan za civilno družbo v Rusiji”. “Obstoj in razvoj organizacij civilne družbe je ključen steber vsake evropske demokracije. A zdi se, da se Rusija še bolj odmika od naših skupnih evropskih standardov in vrednot,” piše v njeni izjavi, objavljeni na spletni strani SE.

Izpostavila je, da Rusija ignorira pozive SE, naj ponovno premisli o zakonu o “tujih agentih”. Zavrnili pa so tudi ponudbo SE, da bi pregledal zakonodajo, ali je v skladu z evropsko konvencijo o človekovih pravicah. “To močno obžalujemo,” je dodala Pejčinović Burićeva.

Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je medtem poudaril, da razpustitev Memoriala predstavlja “grozno izgubo za rusko ljudstvo, ki ima pravico do vedenja o svoji zgodovini in družbe, utemeljene na temeljnih vrednotah Sveta Evrope”.

Do odločitve ruskega sodišča je bil kritičen tudi ameriški veleposlanik v Rusiji John Sullivan, ki je dejal, da gre za “tragičen poskus zatrtja svobode izražanja in izbrisa zgodovine”.

Današnja obravnava je bila prva od dveh zadev zoper skupino. Tožilstvo namreč zahteva tudi sodno zaprtje Memorialovega centra za človekove pravice, ki ga obtožuje, da poleg kršenja zakonodaje o “tujih agentih” opravičuje “terorizem in ekstremizem”. Moskovsko sodišče bo to zadevo obravnavalo v sredo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!