Rusko vojaško letalo odvrglo bombo na rusko mesto Belgorod

Svet 21. Apr 202310:04 > 10:38 2 komentarja
Belgorod
Mayor of Belgorod City Valentin Demidov via Telegram/via REUTERS

Rusko obrambno ministrstvo je potrdilo, da je ruski bombnik, ki je letel nad mestom Belgorod, po nesreči odvrgel strelivo. V eksploziji, ki jo je po navedbah nekaterih tujih medijev povzročila bomba, je nastal večmetrski krater. Ukrajina je ponoči sicer znova odbila več ruskih napadov z droni.

Rusko vojaško letalo je odvrglo strelivo na območje ruskega mesta Belgorod, ki leži blizu meje z Ukrajino, poročanje ruske tiskovne agencije Tass povzema Reuters. Letalo je po navedbah ameriškega CNN odvrglo bombo, ki je povzročila 20-metrski krater na eni od glavnih cest.

V eksploziji so bili po navedbah guvernerja regije Vjačeslava Gladkova ranjeni trije ljudje, prav tako naj bi bilo po besedah župana Belgoroda Valentina Demidova poškodovanih nekaj zgradb. Incident se je zgodil v četrtek pozno zvečer, nekaj po 22. uri, poroča ameriški CNN.

“Ko je letalo Su-34 letelo nad mestom Belgorod, je po nesreči odvrglo strelivo,” so dogodek komentirali na ruskem ministrstvu za obrambo. Katero orožje je bilo izstreljeno, ministrstvo ni potrdilo. Prav tako ni podalo drugih uradnih pojasnil o dogodku.

Dodelanim različicam letal Su-34, tako imenovani “novi seriji … frontnih bombnikov”, so decembra lani ruski mediji pisali hvalospeve, navaja CNN. Bombniki naj bi po navedbah agencije Tass predstavljali “osnovno udarno moč” ruskih letalskih sil.

Regij Belgorod, ki leži ob rusko-ukrajinski meji je bila od začetka vojne v Ukrajini že nekajkrat tarča napadov. Med drugim so bili napadena skladišča streliva. Mesto Belgorod, ki ima približno 370.000 prebivalcev, je od ukrajinske meje oddaljeno približno 40 kilometrov.

Ukrajina ponoči odbila napad na Kijev

Ukrajinske sile so ponoči sporočile, da so sestrelile osem od 12 iranskih brezpilotnih letalnikov tipa šahed, s katerimi je po njihovih navedbah Rusija ponoči napadla Kijev. “Ukrajinsko glavno mesto je doživelo še en zračni napad,” je na Telegramu sporočil vodja vojaške uprave v Kijevu Sergej Popko. Po njegovih besedah je bilo ob približevanju mestu sestreljenih osem brezpilotnih letalnikov, pri čemer ni bilo poročil o smrtnih žrtvah ali večji gmotni škodi.

Vendar pa je bila po besedah regionalnih guvernerjev zaradi ruskih napadov prizadeta infrastruktura v regijah Poltava in Vinica v osrednji Ukrajini. Brezpilotni letalniki so bili domnevno izstreljeni iz ruske regije Brjansk, ki leži blizu meje z Ukrajino.

Droni tipa šahed, ki so zasnovani tako, da ob trku eksplodirajo, so že dlje časa eno glavnih sredstev ruskih zračnih napadov na ukrajinsko kritično infrastrukturo, zaradi katerih je pozimi na milijone Ukrajincev večkrat začasno ostalo brez toplote, vode in elektrike.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje