Rusko vrhovno sodišče potrdilo razpustitev nevladne organizacije Memorial

Svet 22. Mar 202215:28 1 komentar
memorial, rusija
Anton Vaganov/REUTERS

Rusko vrhovno sodišče je potrdilo razpustitev vidne ruske skupine za človekove pravice Memorial. Odločitev o zaprtju Memoriala je sprožila številne kritike mednarodne skupnosti. Memorial velja za nekakšen simbol postsovjetske demokratizacije.

Rusko vrhovno sodišče je potrdilo razpustitev vidne ruske skupine za človekove pravice Memorial, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sodišče je namreč zavrnilo zahtevo, da odloži razpustitev skupine do odločitve Evropskega sodišča za človekove pravice, so danes sporočili iz te nevladne organizacije.

“Sodišče meni, da morajo biti razlogi za odložitev resnično izjemni in sorazmerni,” so prek platforme Telegram sporočili iz Memoriala, ki po poročanju AFP predstavlja pomemben steber ruske civilne družbe.

Rusko vrhovno sodišče je konec decembra odredilo zaprtje organizacije Memorial, najvidnejše skupine za človekove pravice v državi. Kot razlog je navedlo kršitve obveznosti, ki izhajajo iz uvrstitve Memoriala med t. i. tuje agente. Sodišče je nato odredilo še zaprtje centra za človekove pravice, ki deluje v okviru te nevladne organizacije.

Pri Memorialu so se med drugim obrnili tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. To je 29. decembra Rusijo pozvalo, naj začasno ustavi svojo odločitev glede zaprtja organizacije, medtem ko preučujejo primer Memoriala. Na podlagi poziva sodišča za človekove pravice se je Memorial obrnil na rusko vrhovno sodišče, ki pa je danes njegovo zahtevo zavrnilo.

Odločitev o zaprtju Memoriala je sprožila številne kritike mednarodne skupnosti. Memorial velja za nekakšen simbol postsovjetske demokratizacije. V minulih desetletjih je med drugim uspel zbrati obsežen arhiv zločinov iz časov nekdanje Sovjetske zveze, še posebej iz t. i. gulagov, predvsem pa se je neumorno boril proti kršitvam človekovih pravic v Rusiji. Ves čas je sestavljal tudi seznam političnih zapornikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje