S posebnim 3D-tiskanjem delajo klone več milijonov vrednih slik

Svet 23. Dec 202320:26 0 komentarjev
sejalec
Van Gogh, Sejalec (Profimedia)

Napredek na področju laserskega skeniranja je spremenil način, kako muzeji raziskujejo slike, saj je omogočil podrobno kartiranje tekstur, barv, uporabe čopičev. Inovativno avstrijsko podjetje pa to tehnologijo in podatke, ki jih ustvari skeniranje, uporablja za natančno reprodukcijo umetniških slik.

Avstrijsko podjetje Lito Masters, ustanovljeno leta 2022, je sodelovalo z več muzeji pri podrobnem skeniranju slik umetnikov, kot so Vincent van Gogh, Henri Matisse in Vasilij Kandinski. Nato s pomočjo tehnologije 3D-tiskanja ustvarijo teksture reprodukcije na platnu ali papirju, pri tem pa naprava za tiskanje upošteva tudi razpoke v barvi in morebitne nepopolnosti, ki so v izvirniku.

Soustanovitelj podjetja John Dodelande je za CNN povedal, da lahko z uporabo nove tehnologije skeniranja ustvarijo “klone” izvirnih umetniških del, saj se praktično ne razlikujejo od mojstrovin, na podlagi katerih so nastali. Seveda pa je velika razlika tudi v sami ceni.

Medtem ko nekatere slike Vincenta van Gogha na dražbah dosegajo tudi devetmestne zneske, se cene reprodukcij, ki jih ustvarja podjetje Lito Masters, gibljejo med 4.000 in 6.000 ameriških dolarjev.

muzej, Vasilij Kandinski
Foto: PROFIMEDIA

Podjetje za posamezno umetniško delo pripravi omejeno število reprodukcij, vsaka pa je opremljena tudi s potrdilom pristnosti, ki ga potrdi muzej, ki je lastnik izvirnika.

Za muzeje tovrstna komercializacija skeniranja umetnin pomeni, da lahko v svojih trgovinah prodajajo spominke oziroma prave reprodukcije umetniških del, ki niso zgolj natisnjeni na plakatih s tiskom visoke ločljivosti.

“Obiskovalcem želimo omogočiti, da domov odnesejo košček svojega doživetja,” je za CNN dejala vodja enega od pariških muzejev.

Ob tem v avstrijskem podjetju načrtujejo sodelovanje še z več svetovnimi muzeji, da bi tudi zanje in za izvirnike umetnin, ki jih tam hranijo, pripravili kakovostne reprodukcije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!