S potovanja v Keniji prinesla žirafje iztrebke, da bi naredila ogrlico

Svet 06. Okt 202307:15
Žirafa
Denis Sadikovič/N1

Cariniki so na enem od letališč v ZDA zasegli žirafje iztrebke, iz katerih je želela Američanka, ki se je vrnila s potovanja v Keniji, narediti ogrlico.

Carinska uprava ZDA je na letališču Minneapolis-Saint Paul v ameriški zvezni državi Minnesota konec septembra zasegla škatlo z žirafjimi iztrebki. Kot so po poročanju Sky News navedli na carinski upravi, je ženska na letališču prijavila majhno škatlo z iztrebki, zato je bila izbrana za varnostni pregled.

V svoj zagovor je ženska, sicer doma iz ameriške iz zvezne države Iowa, povedala, da je žirafje iztrebke nabrala na potovanju v Keniji in jih prinesla s sabo domov, da bi iz njih izdelala ogrlico. Po njenih besedah je že pred tem izdelala tudi ogrlico iz losovih iztrebkov.

Ženska zaradi tega ne bo kaznovana, saj je iztrebke prijavila in izročila carinikom. Strokovnjaki za kmetijstvo, ki delujejo v okviru ameriške carinske uprave, so te medtem že uničili. Minnesota Public Radio je sicer poročal, da je žirafje iztrebke z ustreznimi dovoljenji in inšpekcijskimi pregledi mogoče vnesti v ZDA.

In zakaj je vnos takšnih predmetov lahko nevaren? Kot je po poročanju Sky News dejala direktorica ameriške carinske uprave LaFonda D Sutton-Burke, lahko vnos fekalij predstavlja resnično nevarnost. “Če bi oseba vstopila v ZDA in ne bi prijavila teh predmetov, obstaja možnost, da bi se s tem nakitom okužila in imela resne zdravstvene težave,” je dodala. Pri tem so ameriški cariniki navedli več bolezni, ki se širijo v Keniji, med drugim afriško prašičjo kugo, atipično kokošjo kugo, slinavko, parkljevko in vezikularno bolezen prašičev.