Samoukinitev odbora za preiskavo napada na kongres, zaslišanja Trumpa ne bo

Svet 30. Dec 202209:41 1 komentar
Hannah Beier/Reuters

Poziv za zaslišanje bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa je odbor, ki je preiskoval ozadje napada na kongres, umaknil. Glavni razlog za umik je skorajšnji republikanski prevzem večine v predstavniškem domu.

Odbor, ki je preiskoval ozadje napada privržencev Donalda Trumpa na kongres 6. januarja lani, je v četrtek umaknil poziv za zaslišanje bivšega predsednika ZDA, ker zaradi skorajšnjega republikanskega prevzema večine v predstavniškem domu poziva ne bo več mogoče uveljaviti.

Republikanci bodo 3. januarja po tesni zmagi na vmesnih volitvah 8. novembra prevzeli tesno večino v predstavniškem domu kongresa in s tem vodenje odborov, kar pomeni, da se je obdobje preiskav Trumpa končalo in se začenja obdobje preiskav sedanjega predsednika ZDA Joeja Bidna.

Odbor se ukinja, preden ga bodo ukinili republikanci

Odbor za preiskavo napada zaključuje svoje delo in se sam ukinja, preden ga bodo ukinili republikanci, vendar pa je bilo sklepno poročilo na 845 straneh podano in bo šlo v zgodovino kot uraden zapis upora Trumpovih privržencev proti vladi, ker se bivši predsednik ni mogel sprijazniti z volilnim porazom.

“V luči skorajšnjega konca preiskave si odbor ne more več prizadevati za informacije, ki jih pokriva poziv,” je sporočil predsednik odbora demokrat Bennie Thompson. Trump, ki je poziv ignoriral in počakal, da ga ne bo mogoče uveljaviti, je sporočil, da je odbor poziv umaknil, ker je nedolžen.

Thompson in republikanska sopredsedujoča odboru Liz Cheney sta sicer ob izdaji poziva zapisala, da so od Trumpovih sodelavcev zbrali več kot dovolj dokazov, da je bivši predsednik režiral in vodil prizadevanja za spreobrnitev izida predsedniških volitev 2020.

Odbor je tudi priporočil pravosodnemu ministrstvu ZDA, naj sproži kazensko preiskavo Trumpa. Ta sicer že poteka, vodi pa jo posebni tožilec Jack Smith.

Odbor za razdeljevanje proračunskih sredstev in med drugim davke bo danes objavil Trumpove davčne napovedi za šest let od 2015 do 2020. To je omogočilo vrhovno sodišče ZDA, ki je zavrnilo Trumpovo pritožbo. Pričakovati je, da se bo potrdilo pisanje New York Timesa, da Trump, ki trdi, da je bogat, ne plačuje skoraj nič davkov, ker uspešno prikazuje izgubo.

Trumpov šef kabineta dokumente kuril v kaminu

Doslej je prišlo v javnost, da se je zvezna davčna služba bala nadaljevati revizijo Trumpovih davkov v času, ko je bil predsednik. Ni pa prišlo na dan, da bi Trump kakorkoli osebno ali preko drugih vplival na davčno službo. Revizija se je začela šele leta 2019, ko so demokrati začeli spraševati o njej.

Odbor še vedno sproti objavlja prepise zaslišanj Trumpovih sodelavcev. Tako se je razvedelo, da je Trumpov šef kabineta Mark Meadows kuril dokumente v kaminu, Melania Trump se iz neznanega razloga ni želela tradicionalno srečati s prihajajočo prvo damo Jill Biden v Beli hiši ter, da ni zaupala Meadowsu.

Trumpov sin Donald mlajši med drugim ni znal pojasniti, kam je poniknilo 240 milijonov dolarjev, ki jih je Trump od privržencev zbral za politično kampanjo po porazu leta 2020.

Trump naj bi denar za kampanjo porabljal za poplačilo dolgov in sprotnih stroškov

Trump poraza ne priznava, kljub temu pa je privržence prepričal, da so mu še naprej nakazovali denar, kar bi morali biti porabljeno le namensko za potrebe njegove politične kampanje ali za kampanje kandidatov, ki jih podpira. Trump si je menda s tem denarjem plačeval dolgove in sprotne stroške.

Obenem je Donald Trump mlajši Meadowsu pošiljal elektronska sporočila z idejami, kako očeta ohraniti na oblasti kljub porazu na volitvah. Med idejami je bilo vlaganje tožb, zavlačevanje s potrjevanjem rezultatov volitev po državah in celo oblikovanje seznamov lažnih elektorjev za Trumpa, ki bi vskočili, če bi bili izidi volitev res razveljavljeni.

Če nič od tega ne bi delovalo, je sin predlagal, naj kongresni republikanci 6. januarja lani očeta kar ponovno ustoličijo za štiri leta. Mlajši Trump je med zaslišanje zanikal, da bi bil sam avtor takih idej, ampak jih je le posredoval Meadowsu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje