Sankcije EU nad ključne sektorje beloruskega gospodarstva

Svet 24. Jun 202115:30 0 komentarjev
Beloruska opozicija
Anastasia Vlasova/REUTERS

EU uvaja sankcije proti Belorusiji, ki ciljajo na beloruski gospodarski sektor. Med drugim targetirajo trgovino z gnojilom kalijeva klorida, nafto in tobačnimi izdelki.

Evropska unija je danes uvedla nove sankcije poti Belorusiji, katerih tarča so tokrat ključni gospodarski sektorji, so sporočili iz Bruslja. Povezava tako krepi pritisk na Minsk po majskem prisilnem pristanku letala družbe Ryanair in aretaciji beloruskega novinarja in disidenta Romana Protaseviča.

Nov paket kazenskih ukrepov naj bi prizadel ključne vire prihodkov za oblasti v Minsku. Omejuje namreč trgovino z gnojilom kalijevega klorida, nafto in tobačnimi izdelki ter omejuje dostop Belorusije do kapitalskih trgov EU in prepoveduje zagotavljanje zavarovalnih storitev beloruski vladi ter javnim organom in agencijam. Prepoveduje tudi prodajo tehnologije Belorusiji, ki bi jo lahko uporabili za prestrezanje telefonskih in spletnih komunikacij ter za t. i. dvojno rabo oziroma za izdelavo vojaške opreme, s pomočjo katere bi lahko oblasti nato zatirale proteste.

Tokratne gospodarske sankcije predstavljajo doslej najostrejši in najobsežnejši ukrep EU proti Belorusiji oziroma tamkajšnjemu dolgoletnemu avtoritarnemu voditelju Aleksandru Lukašenku zaradi kršenja človekovih pravic ter nasilnega zatiranja civilne družbe, opozicije in novinarjev. Unija sankcije proti Belorusiji sicer postopoma uvaja od oktobra lani. Avgusta lani so namreč tam potekale predsedniške volitve, ki so jim sledili množični protivladni protesti, ki so jih oblasti krvavo zatrle.

Aleksander Lukašenko
Sputnik/Alexander Astafyev/REUTERS

Z današnjo uvedbo sektorskih gospodarskih sankcij je v celoti uresničena odločitev voditeljev EU oziroma Evropskega sveta s konca maja, da se beloruskim letalskim družbam po aretaciji Protaseviča prepove promet v zračnem prostoru EU in se jim onemogoči dostop do letališč v EU, da se razširi seznam posameznikov in entitet, ki so tarča sankcij EU, ter da se uvede dodatne gospodarske sankcije.

Tarča sankcij EU je po novem – od ponedeljkove razširitve seznama – skupno 166 posameznikov, med njimi Lukašenko, njegova sinova in svakinja, ter 15 pravnih oseb. Gre predvsem za ukrepe, kot so prepoved potovanj in zamrznitev premoženja v uniji.

V Belorusiji se je danes začelo sojenje proti Sergeju Tihanovsku, soprogu opozicijske voditeljice Svetlane Tihanovske, ki je sprva sam želel kandidirati za predsednika države, dokler ga niso zaprli. Med drugim so ga obtožili organiziranja množičnih nemirov. Grozi mu do 15 let zapora, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!