Scholz in Macron pozdravila dogovor vrha o načrtu za omejevanje cen plina

Svet 21. Okt 202211:50 0 komentarjev
evropski voditelji v bruslju
Piroschka van de Wouw/REUTERS

Nemški kancler Olaf Scholz je po dogovoru, ki so ga evropski voditelji ponoči dosegli glede soočanja z energetsko draginjo, izrazil zadovoljstvo. "Stopili smo skupaj," je dejal glede načrta za omejevanje nihanja cen plina. "Uspelo nam je pritegniti tiste, ki temu najbolj nasprotujejo," pa je poudaril francoski predsednik Emmanuel Macron.

Vrh EU je dosegel dogovor o načrtu, s katerim naj bi v uniji v nekaj tednih uvedli ukrepe za zaščito potrošnikov pred naraščajočimi cenami energije, predlog začasnega okvira EU za omejitev cen plina pa naj bi oblikovali ministri EU za energetiko, ki se bodo sešli v torek.

Dogovor na vrhu EU je omogočilo popuščanje Nemčije, ki je bila med največjimi nasprotniki omejevanja cen plina, tudi zaradi bojazni, da bi se dobavitelji plina lahko preusmerili na donosnejše trge v Aziji.

Omejevanje nihanja cen je “vsekakor smiselno”, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Olaf Scholz in dodal, da so bili na vrhu postavljeni temelji za skupno ukrepanje in odločanje EU o vprašanjih, povezanih z visokimi cenami energije. To je po njegovih besedah “dober znak solidarnosti”.

Scholz je podprl nadzor nad cenami plina, dokler se ne oblikuje nov sistem določanja cen. Kljub temu pa je, kot je opozoril, treba določiti še veliko podrobnosti.

“Navedli smo natančne parametre, ki jih lahko ministri za energijo uporabijo za soglasno oblikovanje konkretnih podrobnosti,” je dejal Scholz in dodal, da bi se lahko voditelji EU spet sestali novembra na izrednem vrhu, če ministrom to ne bi uspelo

Ob tem pa je nemški kancler še naprej skeptičen do predlogov glede subvencioniranja cen plina po t. i. iberskem modelu omejevanja cen plina za proizvodnjo elektrike. O tem je treba še veliko razmišljati in o tem obstaja veliko dvomov, je dejal. Težko je na primer zagotoviti, da nekateri ne subvencionirajo, drugi pa kupujejo plin po nizkih cenah, tudi zunaj EU, je opozoril.

Pred razpravo o zgornji meji cen plina je francoski predsednik Emmanuel Macron opozoril Scholza na nevarnost izolacije Nemčije pri energetskih vprašanjih. “Mislim, da ni dobro ne za Nemčijo ne za Evropo, da se izolira,” je opozoril. Po dogovoru pa je izrazil zadovoljstvo, da je tudi Nemčija pristala na dogovor.

Ministri za energetiko imajo zdaj jasen mandat, doseči je treba dogovor, ki bo omogočil, se da bodo računi za plin se znižali, pa je danes ob prihodu na drugi dan vrha opozoril belgijski premier Alexander De Croo. Dva do trije tedni bi morali po njegovih besedah biti dovolj za dokončno oblikovanje podrobnosti predlogov za znižanje cen energije.

Na vrhu si je sicer Madžarska po besedah premierja Viktorja Orbana izpogajala izjemo glede omejitev cen plina, poroča madžarska tiskovna agencija MTI. “Dogovorili smo se, da tudi če bi bila v Evropi uvedena zgornja meja cen plina, to ne bi vplivalo na dolgoročne sporazume, brez katerih bi bila dobava plina Madžarski čez noč ustavljena,” je dejal Orban. Kot je dodal, za Madžarsko tudi ne bo zavezujoča skupna nabava plina na ravni EU.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!