Scholz na kongresu evropskih socialistov pozval k širitvi EU

Svet 15. Okt 202216:20 0 komentarjev
Olaf Scholz, stranka evropskih socialistov
REUTERS/Lisi Niesner

Nemški kancler Olaf Scholz se je v nagovoru pred kongresom Stranke evropskih socialistov zavzel za nadaljnjo širitev EU. "Združena Evropska unija 27, 30, 36 držav z več kot 500 milijoni svobodnih in enakopravnih državljanov lahko še močneje vpliva na ta svet," je poudaril. Na kongresu stranke, ki združuje evropske socialdemokratske, socialistične in laburistične stranke, so izbirali tudi novo vodstvo. Na mesto podpredsednice se je zavihtela Tanja Fajon.

Na kongresu Stranke evropskih socialistov (PES) se je nemški kancler Olaf Scholz zavzel za reforme EU, ki bi omogočile sprejem novih članic, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V nagovoru delegatom stranke je poudaril, da je treba postopno odpraviti načelo, ki zahteva soglasje pri odločitvah EU na področju zunanje in davčne politike.

Scholz je sicer priznal, da bo v EU za to potrebnega še veliko prepričevanja. “Vendar tudi jasno pravim: če je geopolitična Evropa naša želja, potem so odločitve večine pridobitev in ne izguba suverenosti,” je dodal.

EU bo držala besedo, ko gre za države, ki so dobile status kandidatk za članstvo, je zatrdil Scholz. “Združena Evropska unija 27, 30, 36 držav z več kot 500 milijoni svobodnih in enakopravnih državljanov lahko še močneje vpliva na ta svet,” je poudaril nemški kancler.

Pri tem pa je po njegovem pomembno, da se ne spregledajo pomisleki zlasti manjših držav članic: “Tudi v prihodnosti mora biti vsaka država slišana, vse drugo bi bila izdaja evropske ideje.”

Scholz se je zavzel za večjo vojaško avtonomijo EU, pa tudi za usklajeno nabavo orožja in opreme, vzpostavitev sil za hitro posredovanje EU do leta 2025 ter sedeža EU za evropske oborožene sile. “Samozavestno moramo spodbujati skupna evropska obrambna prizadevanja,” je poudaril.

Nemški kancler je države članice EU pozval tudi k reševanju sporov glede finančne in migracijske politike. Migracije je po njegovih besedah treba upravljati premišljeno – to pomeni omejevanje nezakonitih migracij ob hkratnem omogočanju zakonitih migracij in prihoda kvalificiranih delavcev iz tujine.

Fajon izvoljena za podpredsednico stranke

Na kongresu v Berlinu so v petek zvečer za novega predsednika stranke, ki združuje evropske socialdemokratske, socialistične in laburistične stranke, izvolili nekdanjega švedskega premierja Stefana Löfvena. Na položaj podpredsednice je bila izvoljena predsednica SD Tanja Fajon.

Med udeleženci kongresa, ki se je danes sklenil, so bili med drugim finska premierka Sanna Marin, portugalski premier Antonio Costa, španski premier Pedro Sanchez, visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans.

Cilj PES za evropske volitve leta 2024 je, da socialdemokrati ponovno postanejo najmočnejša skupina v Evropskem parlamentu. Kongres se je v resoluciji med drugim zavzel za nadaljnjo podporo – tudi vojaško – Ukrajini in nadaljnje sankcije proti Rusiji, poroča dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!