Še en korak Ukrajine proti EU

Svet 18. Apr 202217:07 > 19:50 2 komentarja
Ursula von der Leyen in Volodimir Zelenski
Janis Laizans/REUTERS

V dobrem tednu dni je Ukrajina izpolnila vprašalnik za članstvo v Evropski uniji. Vprašalnik je prek veleposlanika EU poslala v Bruselj, kjer ga bo pregledala Evropska komisija.

Potem ko je kmalu po začetku ruske invazije zaprosila za članstvo v Evropski uniji, je Ukrajina izpolnila vprašalnik za članstvo v EU, je sporočil namestnik šefa kabineta ukrajinskega predsednika. Zdaj je na potezi Evropska komisija, da vprašalnik evalvira.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu vprašalnik za članstvo Ukrajine v Uniji izročila med svojim obiskom v Kijevu 8. aprila, Zelenski pa je napovedal, da ga bodo izpolnili v tednu dni. Da bi začetek postopka pridobivanja članstva v primeru Ukrajine lahko potekal hitreje, je že v Kijevu napovedala predsednica Evropske komisije.

Zelenski je danes izpolnjen vprašalnik predal veleposlaniku Evropske unije v Kijevu Mattiju Maasikasu, piše STA. “Nov korak na poti Ukrajine v EU. Počaščen sem, da sem od ukrajinskega predsednika Zelenskega prejel odgovore na vprašalnik Evropske komisije, ki mu ga je predsednica Ursula von der Leyen izročila pred zgolj desetimi dnevi. Izredni časi zahtevajo izredne korake in izredno hitrost,” je na Twitterju zapisal Maasikas.

Zdaj, ko je Ukrajina opravila svojo nalogo in je izpolnila vprašalnik, je na vrsti Evropska komisija, ki bo pregledala odgovore in podala mnenje. V Kijevu si po besedah namestnika šefa predsednikovega kabineta seveda želijo pozitivne ocene. Končno besedo o tem, ali bo Ukrajina pridobila status kandidatke za članico EU, pa bodo imele države Unije. Ukrajina si želi, da bi ji status odobrile na junijskem vrhu Evropskega sveta. Če oziroma ko bo Ukrajina postala kandidatka za članico Evropske unije, bodo sledila pogajanja o pridružitvi.

Po začetku ruske invazije 24. februarja sta poleg Ukrajine za članstvo v EU zaprosili tudi Gruzija in Moldavija. Državama, ki sta sicer prizorišče tako imenovanih zamrznjenih konfliktov – Pridnestrje v Moldaviji ter Južna Osetija in Abhazija v Gruziji – je vprašalnik glede članstva v Uniji aprila predal evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi.

Na ločenih srečanjih z moldavskim ministrom Nicujem Popescujem in gruzijskim ministrom Ilijo Darčiašvilijem je Varhelyi povedal, da je vprašalnik prvi korak pri pripravi mnenja Komisije, navaja STA. “Kot smo že povedali, smo pripravljeni postopek izvesti zelo hitro. Torej prej kot boste odgovorili na vprašanja, prej bomo lahko pripravili mnenje,” je po navedbah tiskovne agencije še poudaril komisar.

Države kandidatke za članstvo v Evropski uniji so Albanija, Črna gora, Severna Makedonija, Srbija in Turčija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje