Barcelona v drzno omejevanje kratkoročnega turističnega najema stanovanj

Potovanja 30. Jun 202405:15 0 komentarjev
Barcelona
"Brisača ob brisači" na mestni plaži v Barceloni. (Foto: PROFIMEDIA)

Tudi Barcelona se spopada s stanovanjsko krizo. In po mnenju mestnih oblasti je eden glavnih krivcev množični turizem, posledično pa kratkoročni turistični najem stanovanj. Mestne oblasti nameravajo do leta 2028 za več kot 10.000 stanovanj odvzeti dovoljenja za kratkoročno turistično oddajanje.

Če so se v Barceloni nekoč z veseljem pohvalili kot špansko mesto, ki ga obišče največ tujih turistov, zdaj vse več prebivalcev in strokovnjakov opozarja na pasti množičnega turista. Medtem ko se vlade še vedno navdušujejo nad gospodarsko rastjo, ki jo prinaša tudi turizem, gentrifikacija postaja vse bolj pereča tema po vsej Evropi.

Spomladi so na primer ulice Kanarskih otokov zavzeli nezadovoljni domačini, ki so zahtevali ustavitev množičnega turizma in spoštovanje svojega doma. Številna mesta, med njimi Benetke, že sprejemajo ukrepe, s katerimi naj bi masovni turizem spravili pod nadzor.

Protest proti množičnemu turizmu na Kanarskih otokih
Protest proti množičnemu turizmu na Kanarskih otokih. (Foto: PROFIMEDIA)

V Barceloni so se zdaj odločili, da bodo do leta 2028 za več kot 10.000 stanovanj odvzeli dovoljenja za kratkoročno turistično oddajanje.

Župan Jaume Collboni pravi, da si zaradi razmaha turističnih nastanitev v Barceloni nekateri domačini ne morejo več privoščiti stanovanja. Najemnine so se v zadnjih desetih letih povišale za 68 odstotkov, stroški nakupa hiše pa za 38 odstotkov. Dostop do stanovanj pa da je glavno gonilo razraščanja neenakosti med ljudmi, sploh, ko gre za mlade, je še dodal Collboni.

Odločitev barcelonskih mestnih oblasti je pozdravila tudi španska ministrica za stanovanja, Isabel Rodriguez. “Treba se je zavzemati za cenovno dostopna stanovanja,” je zapisala na družbenem omrežju X.

Priljubljena spletna platforma za kratkoročno oddajanje nepremičnin Airbnb se po poročanju CNN na odločitev Barcelone še ni odzvala. So se pa odzvali z združenja turističnih apartmajev in povedali: “Collboni dela napako, ki bo povzročila (večjo) revščino in brezposelnost,” so dejali in opozorili, da bo zdaj pač več nezakonito oddanih turističnih apartmajev.

Sagrada Familia
PROFIMEDIA

Podobne omejitve kratkoročnih nepremičnin so v zadnjem desetletju uvedli že na Kanarskih otokih, v Lizboni in Berlinu. V začetku pomladi je k regulaciji kratkoročnih oddajanj stanovanj spodbudila tudi Evropska unija, ki je državam članicam ponudila orodje za boljšo regulacijo prek platform.

Nova pravila platformam nalagajo redno posredovanje podatkov lokalnim oblastem. Vedeti pa je treba, da ta pravila niso zavezujoča. Vsaka država bo lahko sama določila svoje zakonske podlage o tem, kaj regulirati in česa ne.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!