Še vedno velika previdnost, a vendarle tudi več optimizma

Svet 16. Mar 202221:41 0 komentarjev
pogajanja, ukrajina
Maxim Guchek/BelTA/Handout via REUTERS

Ruska in ukrajinska stran nadaljujeta pogajanja o končanju vojne. Kako blizu dogovora sta, je sodeč po poročanju tujih medijev težko oceniti, iz izjav visokih državnih predstavnikov pa je razbrati, da pogajanja vendarle napredujejo. Trenutno poteka četrti krog pogajanj, ki se je začel v ponedeljek, za razliko od prvih treh krogov pa poteka v obliki videokonference. Ena od osrednjih tem pogovorov je prihodnost Ukrajine oziroma njena nevtralnost.

Ukrajina in Rusija sta dosegli pomemben napredek pri mirovnem načrtu, ki predvideva 15 točk, je danes popoldne poročal Financial Times (FT). Navedbe, ki so jih potrdili uradniki, seznanjeni s potekom pogovorov, so vzbudile veliko pozornosti v mednarodni javnosti. Prinesle so namreč upanje za morebitni preboj v pogovorih med Kijevom in Moskvo, ki so se začeli kmalu po 24. februarju, ko je Rusija napadla Ukrajino.

Mirovni načrt Rusije in Ukrajine, o katerem piše FT, med drugim vključuje premierje in umik ruskih sil, pogoj za to pa naj bi bila nevtralnost Ukrajine in omejitve ukrajinskih oboroženih sil. Povsem konkretno po poročanju tega medija načrt predvideva, da se Ukrajina ne bi pridružila zvezi Nato in bi se zavezala, da ne bo gostila tujih vojaških sil ali tujega orožja v zameno za zaščito zaveznikov, kot so ZDA, Velika Britanija in Turčija.

Signali, ki medtem prihajajo iz Kijeva in Moskve, niso enoznačni. Potem ko je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ta teden nakazal, da Kijev ne računa več na članstvo v Natu in da pogajalska stališča zvenijo vse bolj realistično, je Ukrajina danes sporočila, da zavrača koncept nevtralnosti po avstrijskem ali švedskem zgledu, ki ga predlaga Rusija. Za Kijev so namreč ključna trdna mednarodna zagotovila glede varnosti Ukrajine v odnosu do Rusije.

“Ukrajina je zdaj v neposredni vojni z Rusijo, zato je model lahko le ukrajinski,” je dejal pogajalec Kijeva in svetovalec Zelenskega Mihajlo Podoljak. Pojasnil je, da želijo zagotovila o “absolutni varnosti” v odnosu do Rusije, ki bi podpisnice dogovora zavezale k posredovanju na ukrajinski strani v primeru napada. Ukrajinski uradniki so prav tako še vedno skeptični, da je ruski predsednik Vladimir Putin v celoti zavezan miru, in so zaskrbljeni, da bi Moskva s pogajanji lahko pridobila čas za pregrupiranje svojih sil in nadaljevanje ofenzive. Premierje in umik ruskih sil sta sicer zahtevi, od katerih Ukrajina po navedbah tujih medijev nikakor ne namerava odstopiti.

Volodimir Zelenski
Urad predsednika Ukrajine

Medtem ko Kijev vztraja pri varnostnih zagotovilih, tudi Moskva uradno še ne vidi konca pogajanj, ki bi Ukrajini prinesla mir. Da je prezgodaj razkrivati vsebino morebitnih dogovorov, je po objavi informacij časnika FT komentiral tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Rusija si, spomnimo, želi priznanja, da je Krim ruski, ter to, da Ukrajina prizna neodvisnost Donecka in Luganska.

Ruski minister za zunanje zadeve Sergej Lavrov pa je za ruske medije povedal, da pogajanja niso enostavna, a da “kljub temu ostaja nekaj upanja za sklenitev kompromisa.” Dejal je, da že obstajajo konkretne formulacije, o katerih bi se lahko kmalu strinjali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!