Še en sum vojnega zločina: kamera ujela, kako so ruski vojaki ubili civilista

Svet 16. Mar 202220:10 > 21:42 5 komentarjev
Ukrajina
Fotografija je simbolična. Na njej prizor iz Irpina blizu Kijeva (Gleb Garanich/REUTERS)

Na že tako daljšem seznamu sumov vojnih zločinov v času ruske invazije na Ukrajino se je znašel še primer nasilne smrti civilista blizu Kijeva. Kot je razvidno iz posnetkov brezpilotnega letalnika, je moški izstopil iz avtomobila, dvignil roke v znamenje predaje, nato pa podlegel pod streli predvidoma ruskih vojakov.

Nemška javna televizija ZDF je preiskala primer smrti civilista, moškega, ki naj bi mu življenje v bližini Kijeva vzeli ruski vojaki. Dogodek, ki bi lahko pomenil vojni zločin – vojno pravo prepoveduje tovrstne poboje civilistov – se je zgodil zahodno od Kijeva na cesti E40 v neposredni bližini bencinske črpalke.

Kot je razvidno iz posnetkov ukrajinskega brezpilotnega letalnika, ki jih je pridobila ZDF, naj bi domnevno ruski vojaki 7. marca streljali in ubili civilista, ki je na cesti nekaj kilometrov stran od Kijeva ustavil avtomobil, iz njega izstopil in takoj po tem dvignil roke v znamenje predaje. Da so streljali ruski vojaki, ZDF sklepa po belih oznakah tanka, ki je bil parkiran v bližini.

Slikovno gradivo, ki ga je prav tako pridobila ZDF, kaže še, da so vojaki truplo ubitega moškega zvlekli s ceste v jarek. Z moškim sta potovala še ženska in otrok, ki so ju vojaki odvedli v gozd – kaj se je zgodilo z njima, po navedbah nemške televizije ni znano.

Da bi potrdila verodostojnost pridobljenih posnetkov, se je ZDF pogovarjala tudi z lastnikom in upravljalcem brezpilotnega letalnika. Kot navaja na spletni strani, ga je našla v enem od kijevskih zaklonišč. Lastnik letalnika, ki pri obrambi države pomaga kot prostovoljec in je zaradi svoje varnosti želel ostati neimenovan, je upravljal z letalnikom Mavic III, ki ni vojaški, pač pa ga uporabljajo profesionalni fotografi.

Iz posnetkov je po navedbah ZDF prav tako razvidno, da so se nekatera osebna vozila, ki so se pred opisanim dogodkom pripeljala po avtocesti proti Kijevu, obrnila. Domnevno po tem, ko so opazila ruski tank.

Dejanja, ki bi lahko pomenila vojni zločin, v Ukrajini preiskuje tudi glavni tožilec Meddržavnega sodišča Karim Khan, navaja CNN. Khan je v ekskluzivnem intervjuju za CNN v Lvovu med drugim povedal: “Zakon je v tem primeru jasen. Zločin je načrtno ciljati civilne tarče. Zločin je načrtno ciljati civilne objekte.” Je pa poudaril, da je sume vojnih zločinov najprej treba preiskati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje