Oblasti: Rusija bombardirala gledališče, kamor so se zatekli civilisti

Svet 16. Mar 202206:34 > 17. Mar 2022 19:12 9 komentarjev
Mariupol
Uničena bolnišnica v Mariupolu (PROFIMEDIA)

Spremljali smo enaindvajseti dan ruske invazije na Ukrajino. Tudi danes so se ukrajinski prebivalci zbudili ob zvoku siren, v napadu na Harkov sta umrla dva prebivalca, med čakanjem v vrsti za kruh pa je bilo v Černigovu ubitih vsaj deset ljudi. Visoki komisariat ZN za človekove pravice je od začetka ruske invazije potrdil smrt 726 civilistov, med njimi 42 otrok. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da mirovna pogajanja z Rusijo začenjajo "zveneti bolj realistično". Pogajanja med državama se nadaljujejo, nekatere formulacije sporazuma so po besedah ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova blizu dogovora. Nevtralnost Ukrajine bi lahko oblikovali po vzoru Avstrije in Švedske, a je Ukrajina to idejo zavrnila. V medijih in na družbenih omrežjih se pojavlja veliko različnih informacij, katerih točnost je nemogoče preveriti.

23.00 Ukrajinci naj bi ubili četrtega generala

Zelenski je sporočil, da so ukrajinske sile ubile še enega ruskega generala. Zelenski ni povedal koga, svetovalec ukrajinskega notranjega ministrstva pa je častnika identifiral kot generalmajorja Olega Mitjaeva. Ubil naj bi ga bataljon Azov, poroča BBC. Ruska stran teh informacij ni potrdila.

22.55: V Ukrajini po podatkih ukrajinskega predsednika do sedaj umrlo več kot 100 otrok

Od začetka invazije so bili v Ukrajini ubiti 103 otroci, je v video sporočilu preko Facebooka povedal ukrajinski predsednik Zelenski.

22.47 Janša za BBC izpostavil pomembnost podpore Ukrajini

Slovenski premier Janez Janša je danes v pogovoru za BBC World service med drugim poudaril, da je pomembno, da tudi drugi voditelji držav obiščejo Ukrajino in ji izkažejo podporo, ter da EU vrne predstavnika v Kijev. Po njegovih besedah so Ukrajini ponudili že veliko pomoči, težava pa je v tem, da vse ponudbe še niso bile izpolnjene. Več o tem v članku: Janša za BBC: Pomembno je, da tudi drugi voditelji držav obiščejo Ukrajino

22.00 Ukrajinske sile osvobodile župana Mariupola

Ukrajinska vlada je sporočila, da je rešila župana mesta Mariupol, ki so ga 11. marca ugrabili oziroma pridržali oboroženi moški. Župan Ivan Fedorov je na varnem, so sporočili z ukrajinske vlade, navaja CNN. Oblegano mesto Mariupol je danes zapustilo 11.000 prebivalcev.

21.55 WHO skrbijo napadi na zdravstvene ustanove

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da so zdravstvene ustanove in osebje po vsem svetu tarča napadov, kakršnih še ni bilo, še zlasti v Ukrajini. “Na svetovni ravni še nikoli nismo videli takšne stopnje napadov na zdravstveno varstvo,” je opozoril direktor WHO za izredne razmere Michael Ryan.

Ukrajina
PROFIMEDIA

21.45 Rusija zanika odgovornost za smrt civilistov v Černigovu

Rusko obrambno ministrstvo je zanikalo obtožbe, da so ruske sile odgovorne za smrt civilistov, ki so v Černigovu umrli medtem, ko so čakali v vrsti za kruh. Ministrstvo trdi, da v Černigivu trenutno ni nobenega ruskega vojaka. Po mnenju ministrstva naj bi grozodejstvo izvedle ukrajinske sile ali pa gre za lažne informacije s strani ukrajinske obveščevalne službe, poroča dpa.

21.15 Biden Putina imenoval vojni zločinec

Ameriški predsednik Joe Biden je ruskega predsednika Vladimirja Putina označil za vojnega zločinca. To je prvič, da je Biden uporabil tako ostre besedne zveze zoper Putina, saj se je njegova administracija doslej temu spretno izogibala tudi, ko so to vprašanje naslovili direktno. Več v prispevku Ameriški predsednik Joe Biden: Putin je vojni zločinec.

20.25 Naslovnica Nove Gazete posvečena Marini Ovsjanikovi

Ruski opozicijski časnik Nova Gazeta je danes svojo naslovnico posvetil novinarki Marini Ovsjanikovi, ki je v ponedeljek proti vojni protetsirala na državni televiziji. Ovsjanikovi poleg že naložene globe grozi dodatna denarna kazen, poroča dpa.

20.20 Obstreljevanje kolone civilistov v Mariupolu

Ukrajinska vojska je sporočila, da so danes ruski okupatorji obstreljevali kolono civilistov tekom njihove evakuacije iz Mariupola v Zaporožje, in dodala, da točno število žrtev še ni znano.

18.55 Bombardiranje gledališča v Mariupolu 

Namestnik župana obleganega mesta Mariupol je za BBC potrdil, da so ruske sile bombardirale tamkajšnje gledališče, v katerem je zatočišče poiskalo več sto civilistov (med 1.000 in 1.200). Število žrtev še ni znano. V Mariupolu, ki so ga obkolile ruske sile, je po nekaterih ocenah ujetih okoli 300.000 ljudi, ki nimajo dostopa do tekoče vode, elektrike ali plina. Zmanjkuje tudi hrane in zdravil, Rusija pa preprečuje, da bi humanitarna pomoč prispela v mesto, poroča BBC.

17.55 V Rusiji ni več dostopen niti BBC

Ruski medijski regulator Roskomnadzor je blokiral spletne strani še 15 medijev, poroča AFP. Med njimi so BBC, preiskovalni medij Bellingcat, več lokalnih medijev ter mediji v ruščini, ki imajo sicer sedež v Izraelu, Estoniji oziroma Ukrajini. Novinarji AFP so sporočili, da so spletne strani omenjenih medijev iz Rusije nedosegljive, mediji pa so uvrščeni na uradni seznam blokiranih medijev, ki ga pripravlja Roskomnadzor. Zunanje ministrstvo pa je pri tem opozorilo na nove povračilne ukrepe proti medijem.

17.45 Nato ne načrtuje napotitve enot v Ukrajino

Zveza Nato pripravlja znatno okrepitev vojaške prisotnosti v zavezniških državah na svojem vzhodnem krilu, je danes po izrednem zasedanju obrambnih ministrov zavezništva v Bruslju dejal generalni sekretar Jens Stoltenberg. Pri tem je poudaril, da Nato v Ukrajino ne bo napotil svojih enot. S tem se je odzval na pobudo Poljske, da bi v Ukrajino napotili mirovno misijo Nata, do katere je danes pomisleke izrazilo več članic zavezništva.

Černigov
Černigov (PROFIMEDIA)

“Pozivamo Rusijo, predsednika (Vladimirja) Putina, k umiku svojih enot, vendar nimamo načrtov za napotitev Natovih enot v Ukrajino,” je dejal Stoltenberg. Kot je dodal, so obrambni ministri Nata zadolžili vojaške poveljnike, naj pripravijo načrte za krepitev vzhodnega krila zavezništva po invaziji Rusije na Ukrajino. “Na kopnem bi morala naša nova drža vključevati bistveno več sil v vzhodnem delu zavezništva, v višji pripravljenosti, z več vnaprej nameščene opreme in zalog,” je dejal.

17.30 Meddržavno sodišče: Rusija mora nemudoma ustaviti vojaške operacije v Ukrajini

Meddržavno sodišče (ICJ) je sprejelo preliminarno odločitev glede tožbe Ukrajine proti Rusiji zaradi kršitev konvencije o preprečevanju in kaznovanju genocida iz leta 1948. Današnja odločitev ICJ predvideva, da mora Rusija v času, dokler ne bo sprejeta končna sodba, nemudoma prekiniti vojaške operacije, ki jih je na ozemlju Ukrajine začela 24. februarja 2022. Več v prispevku Meddržavno sodišče: Rusija mora nemudoma ustaviti vojaške operacije v Ukrajini.

16.20 Rusija tudi uradno izključena iz Sveta Evrope

Odbor ministrov Sveta Evrope je danes na izredni seji po 26 letih članstva Rusijo izključil iz Sveta Evrope (SE). Včeraj je sicer Rusija generalnega sekretarja obvestila, da izstopa iz organizacije, saj je ocenila, da institucija postaja platforma za zahodni narcizem in subverzivno delovanje proti Moskvi.

15.35 Ljudje še naprej zapuščajo Ukrajino

Od začetka vojne je čez mejo pobegnilo 3.063.095 Ukrajincev, kar je 93.495 več kot v torek, poroča agencija ZN za begunce (UNHCR). IOM dodaja, da je iz Ukrajine pobegnilo tudi 162.000 državljanov tretjih držav.

15.30 Putin ravnanje Zahoda primerjal s protisemitskimi pogromi

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes ocenil, da ruska vojaška operacija v Ukrajini poteka uspešno in v skladu z načrti. V nagovoru na seji vlade, ki ga je prenašala televizija, je zatrdil, da Rusija nima namena zasesti Ukrajine, a da ne bodo dopustili, da bi država postala “odskočna deska za agresivna dejanja proti Rusiji”.

“Vojaška operacija poteka uspešno in v skladu s predhodnimi načrti,” je zatrdil ruski predsednik. Dejal je, da so onemogočili načrte ukrajinskih oblasti, ki so po njegovih besedah nameravale sprožiti vojno, k temu pa so jih spodbujali na Zahodu. Odnos Zahoda, ki je proti Rusiji uvedel številne sankcije, je primerjal s pogromi. “Maske spodobnosti na Zahodu so padle in začel se je obnašati ogabno. Kažejo se vzporednice s protisemitskimi pogromi,” je dejal.

15.20 Lavrov dvomi v možnost srečanja med Zelenskim in Putinom

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes izrazil dvom glede možnosti srečanja med ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim. Poudaril je, da bi takšno srečanje bilo mogoče le, če bi bil cilj zapečatiti konkretne dogovore med državama, poroča dpa.

15.05 Zelenski nagovoril ameriški kongres

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je iz napadenega Kijeva preko videa nagovoril ameriški kongres. Njegov nagovor je CNN opisal kot “zgodovinskega”, člani kongresa pa so že začetek njegovega nagovora pričakali stoje in z bučnim aplavzom. Svoj govor je Zelenski pospremil s posnetki ukrajinskih mest v času miru in v času vojne vihre, govoril pa je tudi angleško. Preberite še prispevek Zelenski v čustvenem nagovoru ameriški kongres pozval: “Storite več”.

zelenski
PROFIMEDIA

14.35 V Ukrajini umrlo vsaj 726 civilistov 

Visoki komisariat ZN za človekove pravice je od začetka ruske invazije na Ukrajino 24. februarja potrdil smrt 726 civilistov, med njimi 42 otrok in mladostnikov, so danes sporočili iz Ženeve. Poleg tega je bilo po njihovih informacijah ranjenih 1.174 civilistov, poroča dpa. Visoka komisarka ZN za človekove pravice Michelle Bachelet je že večkrat poudarila, da je dejansko število žrtev verjetno precej višje.

13.52 V Ukrajini vsak dan minuta molka za žrtve vojne

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sporočil, da se bodo poslej vsak dan z minuto molka spomnili žrtev ruske agresije na Ukrajino. “Vsako jutro ob devetih se bomo spomnili Ukrajincev, ki so dali življenje,” je dejal v videosporočilu, ki ga je danes objavil na družbenih omrežjih.

13.46 Na obisku v Kijevu vodja Mednarodnega odbora Rdečega križa

Na petdnevno misijo v Kijev je danes prispel vodja Mednarodnega odbora Rdečega križa Peter Mauer, ki naj bi poskušal zagotoviti lažji dostop za človekoljubne organizacije in večjo zaščito civilnega prebivalstva. Organizacija sodeluje tudi pri humanitarnih koridorjih, ki jih danes po državi še niso vzpostavili.

13.39 Med čakanjem v vrsti za kruh umrlo najmanj deset ljudi

Granata ali raketa je danes zjutraj zadela skupino ljudi, ki so čakali v vrsti za kruh v mestu na severu Ukrajine Černigov. Videoposnetek je geolociral CNN. Lokalni novinar je povedal, da je na kraju dogodka umrlo najmanj deset ljudi. Černigov obkrožajo ruske sile. V zadnjem tednu so mesto večkrat obstreljevale, večinoma so zadele stanovanjska območja.

Da je bilo med čakanjem na kruh v Čenigovu ubitih najmanj deset ljudi, je potrdil vodja tamkajšnje administracije Vjačeslav Čaus.

12.48 Ukrajina zavrača rusko idejo o nevtralnosti po vzoru Avstrije in Švedske

Ukrajina zavrača idejo Rusije o nevtralnosti po modelu Avstrije in Švedske, je sporočil svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. Dejal je, da je Ukrajina v stanju vojne z Rusijo in da je lahko varnostni model le ukrajinski, s preverjenimi varnostnimi jamstvi. To po njegovih besedah pomeni, da podpisniki sporazuma v primeru napada na Ukrajino ne bi “ostali ob strani tako kot danes”. Namesto tega bi morali aktivno sodelovati v konfliktu na strani Ukrajine in zagotoviti potrebno orožje. Ponovil je tudi zahtevo za prepoved letenja nad Ukrajino.

12.43 ZN: Dolgotrajna vojna bi večino Ukrajincev pahnila v revščino

Po prvih ocenah Programa Združenih narodov za razvoj (UNDP) bi se lahko v primeru poglobitve vojne z Rusijo okoli 90 odstotkov prebivalcev Ukrajine znašlo v revščini. Tak razvoj dogodkov bi lahko državo vrnil več let nazaj in pustil globoke družbene in gospodarske posledice za prihodnje generacije.

12.40 Pričakovati odločitev mednarodnega sodišča o tožbi Ukrajine proti Rusiji

Mednarodno sodišče naj bi danes sprejelo odločitev o tožbi Ukrajine proti Rusiji. Da bi primer prišel pred mednarodne sodnike, je Ukrajina oblikovala kreativen argument, piše BBC. Moskvo je obtožila, da za opravičevanje invazije uporablja lažne trditve o genocidu. Ker so trditve o genocidu v Lugansku in Donecku neresnične, Rusija ne more zakonito trditi, da preprečujejo genocid.

12.28 Članice zavezništva zadržane do zamisli o napotitvi Natove mirovne misije v Ukrajino

Članice Nata so večinoma zadržane do zamisli o napotitvi mirovne misije Nata v Ukrajino, kar je ob obisku v Kijevu predlagal podpredsednik poljske vlade Jaroslaw Kaczynski. Menijo namreč, da je o tem glede na to, da je v Ukrajini vojna, še prezgodaj govoriti.

Srečanje Nato
Johanna Geron/REUTERS

12.26 Na mizi pravno zavezujoča varnostna jamstva

Na pogajalski mizi je vzorec pravno zavezujočih varnostnih jamstev, ki bi Ukrajini nudili zaščito v primeru prihodnjega napada, je objavil svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak.

12.25 Rakete zadele televizijski stolp v osrednji Ukrajini

Ruske rakete so zadele televizijski stolp v mestu v osrednji Ukrajini Vinici, objekti so uničeni, so sporočili pristojni uradniki. Poročil o žrtvah ni. Ekipa CNN poroča, da je bilo okoli 4. ure zjutraj slišati letalo in dve eksploziji. Ruske sile so doslej zadele že komunikacijske stolpe v Kijevu, Harkovu, Vinarivki in Rivneju.

11.47 Pogajanja o ukrajinski nevtralnosti: status primerljiv z Avstrijo in Švedsko

Po besedah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova se s Kijevom pogovarjajo, da bi Ukrajina postala nevtralna država s statusom, primerljivim z Avstrijo in Švedsko. “To je možnost, o kateri se sedaj razpravlja in jo je mogoče obravnavati kot kompromis,” je povedal po poročanju Guardiana. S tem je vzbudil upanje na konec največje vojne v Evropi po drugi svetovni vojni.

Glavni ruski pogajalec Medinski pravi, da bi avstrijski in švedski model pomenil, da bi Ukrajina lahko obdržala svojo vojsko, ne bi pa smela gostiti tujih oporišč ali vojakov.

11.45 Češka za oborožitev Ukrajine zbrala več kot 27 milijonov evrov

Češka je v kampanji množičnega financiranja zbrala več kot 30 milijonov dolarjev (več kot 27 milijonov evrov) za nakup orožja za Ukrajino. V kampanji, ki jo je začela prejšnji mesec, je sodelovalo 100.000 podpornikov. Akcijo je usklajevala češka vlada, denar pa bo podarila ukrajinskemu veleposlaništvu v Pragi. Ukrajina bo sredstva lahko porabila za orožje in druge vojaške zaloge, ki jih potrebuje za obrambo pred Rusijo, je po poročanju Guardiana sporočilo češko obrambno ministrstvo. Vlada pa je sporočila, da bo na razpolago dala za 185 milijonov dolarjev vojaških zalog, ki jih bo mogoče kupiti z zbranim denarjem.

11.36 Po oceni ZN doslej v Ukrajini umrlo najmanj 691 civilistov

Po podatkih službe za nujne primere je bilo v mestu Harkov od začetka vojne ubitih najmanj 500 prebivalcev. Tujim medijem te številke ni uspelo potrditi. Organizacija Združenih narodov za človekove pravice je ocenila, da je doslej v Ukrajini umrlo najmanj 691 civilistov, ranjenih pa je bilo 1.143 ljudi.

eksplozija
Press service of the State Emergency Service of Ukraine/REUTERS

11.34 Ruski uradnik načrte Slovenije in Hrvaške o pomoči Ukrajini z orožjem označil za avanturo

Načrti Slovenije in Hrvaške za oskrbo Ukrajine z orožjem so avantura, je po poročanju srbskih medijev rekel ruski uradnik Jurij Pilipson. “Načrti Slovenije in Hrvaške, ki sta napovedali dostavo orožja Kijevu, so nerazumljivi. Pobudniki te avanture se morajo zavedati, kdaj bo to orožje uporabljeno,” je dejal.

11.11 Vodja ruske obveščevalne agencije: Usoda države bo odločena v prihodnjih dneh

Vodja ruske zunanje obveščevalne agencije Sergej Nariškin je dejal, da bo usoda države odločena v prihodnjih dneh. Po njegovih besedah Rusija zdaj doživlja zgodovinski trenutek, odloča se o usodi države in njenem prihodnjem mestu v svetu.

10.50 Stoltenberg: Nato v podpori Ukrajini ostaja enoten

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je na srečanju v Bruslju povedal, da varnostni blok pri podpori Ukrajini ostaja enoten. Na prvem srečanju, odkar je Rusija začela invazijo, je dejal, da so zahodni voditelji Kijevu zagotovili ogromno vojaške podpore. Zavezujejo se, da bodo podporo nadaljevali, je rekel. “Zavezniki in partnerji Nata proti Rusiji uvajajo sankcije brez primere. V svoji podpori Ukrajini smo enotni,” je povedal po poročanju BBC.

10.38 Na Poljsko prišlo več kot 1,89 milijona beguncev

Od začetke vojne je iz Ukrajine na Poljsko pobegnilo več kot 1,89 milijona ljudi, je sporočila poljska obmejna agencija. 94 odstotkov beguncev je Ukrajincev. V torek je mejo prečkalo 66.600 ljudi, kar je sedem odstotkov manj kot v ponedeljek.

Več kot pol milijona jih je najverjetneje že zapustilo državo, je po poročanju BBC povedal profesor na univerzi v Varšavi Maciej Duszczyk, ki raziskuje migracije. Večina beguncev je odšla v velika mesta, vključno z Varšavo, Krakovom in Vroclavom.

begunci
Kacper Pempel/REUTERS

10.30 Francija poziva k zaščiti poročevalcev v vojni v Ukrajini

Francija je strani v vojni v Ukrajini danes pozvala, naj zaščitita novinarje, ki tam opravljajo svoje delo. Od začetka ruske invazije je bilo namreč v Ukrajini med opravljanjem dela ubitih že pet novinarjev, še več pa je bilo ranjenih.

10.22 Lavrov: Nekatere formulacije mirovnega sporazuma blizu dogovora

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da so nekatere formulacije mirovnega sporazuma z Ukrajino blizu dogovora, piše Guardian. Nevtralni status Kijeva je po njegovih besedah v resnem premisleku. Dodal je, da obstajajo tudi druga pomembna vprašanja. Med njimi je, tako Reuters, izpostavil uporabo ruščine v Ukrajini in svobodo govora.

Lavrov je še povedal, da Rusija ne vidi znakov, da bi bile ZDA zainteresirane za rešitev spora. ZDA imajo odločilno vlogo pri oblikovanju stališča ukrajinske strani, je dejal in dodal: “Danes ne vidimo interesa ZDA za hitro rešitev tega konflikta”.

Sergej Lavrov 
Maxim Shemetov/Pool/REUTERS

Med tem je ruski pogajalec Vladimir Medinski po poročanju Guardiana povedal, da so pogovori z Ukrajino težki in počasni, a si Rusija iskreno želi čimprejšnjega miru. “Potrebujemo mirno, svobodno, neodvisno Ukrajino, nevtralno – ne članico vojaških blokov in ne članico Nata,” je dodal.

10.20 Janša, Morawiecki in Fiala že na Poljskem

Delegacija treh premierjev, slovenskega Janeza Janše, poljskega Mateusza Morawieckega in češkega Petra Fiale, se je varno vrnila iz Kijeva na Poljsko. Več o tem v prispevku Janša po obisku v Kijevu že na Poljskem.

Janez Janša, Volodimir Zelenski
Urad ukrajinskega predsednika/REUTERS

10.13 Ukrajina bo od Rusije terjala poplačilo v vojni povzročene škode

Ukrajinski premier Denis Šmigal vztraja, da bi morala Rusija po končani vojni Ukrajini plačati odškodnino. Za zdaj gre za več kot 500 milijard dolarjev škode, je povedal v torek na srečanju s premierji Slovenije, Poljske in Češke. Šmigal ob tem ni pojasnil, kako bi lahko to dosegli. Omenil pa je možnost zasega ruske lastnine v tujini.

9.31 “Protiofenziva poteka na več območjih”

Ukrajinske sile izvajajo protiofenzivo “na več operativnih območjih,” je na Twitterju zapisal svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. “To radikalno spreminja razpoloženje strani,” je dodal.

9.16 Podpredsednica ukrajinske vlade: Rusija na območju bolnišnice v Mariupolu odprla ogenj

Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk je v videonagovoru povedala, da ruske sile nadzorujejo bolnišnico v Mariupolu, v kateri je 400 talcev. Dodala je, da so ruske čete odprle ogenj na območju bolnišnice. Informacije mediji še niso potrdili.

9.01 Slovaška odobrila vzpostavitev nove bojne skupine Nata

Slovaški parlament je v torek odobril vzpostavitev nove bojne skupine zveze Nato na Slovaškem, v katero naj bi bilo vključenih 2100 vojakov, med njimi do sto slovenskih. Pred tem je vzpostavitev bojne skupine že potrdila vlada. “V bližnji prihodnosti pričakujemo neposredni vojaški napad Ruske federacije proti letališču Užgorod (v Ukrajini) v bližini meje s Slovaško,” je še povedal slovaški obrambni minister Jaroslav Ned.

9.00 Biden se bo 24. marca udeležil srečanja Nata

Predsednik ZDA Joe Biden se bo 24. marca udeležil srečanja voditeljev Nata v Bruslju. To bo prvi obisk Bidna v Evropi, odkar se je začela vojna v Ukrajini. Biden naj bi danes napovedal 800 milijonov dolarjev (okoli 728 milijonov evrov) pomoči Ukrajini.

8.54 Rakete zadele železniško postajo in botanični vrt v Zaporožju

Rusija je prvič od začetka invazije napadla civilno infrastrukturo v Zaporožju. Vodja ukrajinske regionalne vojaške uprave Oleksandr Staruh je po poročanju BBC sporočil, da so ruske rakete pristale na območju železniške postaje in botaničnega vrta. Po trenutnih podatkih ni nihče umrl. Staruh je dodal, da so se napadi zgodili po tem, ko so se v Zaporožje preselili ljudje iz obleganega Mariupola.

8.28 Gazprom nadaljuje dobavo plina v EU

Ruski energetski velikan Gazprom je sporočil, da nadaljuje dobavo plina v Evropo prek Ukrajine. Dnevna količina je določena na 95 milijonov kubičnih metrov, je poročal Reuters.

8.22 Ukrajinska vojska: Doslej umrlo 13.800 ruskih vojakov

Ukrajinska vojska je sporočila, da je doslej umrlo 13.800 ruskih vojakov. Uničenih je bilo 430 tankov, 1.375 bojnih oklepnih vozil, 190 topniških sistemov in 108 helikopterjev, piše Guardian.

Po ocenah je doslej življenje izgubilo 2.500 prebivalcev, 200.000 jih potrebuje nujno evakuacijo, poroča Reuters.

8.01 Združeno kraljestvo: Ruska invazija je obstala

Ministrstvo za obrambo Združenega kraljestva v oceni stanja ugotavlja, da se ruske sile trudijo ohraniti tempo invazije. Velike izzive predstavlja ukrajinski teren, saj so bile ruske sile vezane na ceste, pri manevrih na terenu pa so zadržane. Ključno vlogo pri zaviranju ruskega napredka je po njihovi oceni igralo uničenje mostov. “Taktika ukrajinskih sil spretno izkorišča pomanjkljivosti Rusije,” so zapisali.

7.20 Eksplozije v Kijevu, Odesi in Zaporožju

V Kijevu je bilo danes zjutraj slišati več eksplozij. V obstreljevanju je bila zadeta 12-nadstropna stanovanjska stavba, poškodovana je tudi sosednja devetnadstropna stavba. Ranjeni sta bili dve osebi, 35 so jih evakuirali. Požar so pogasili, preživele še iščejo, so sporočile oblasti. Prebivalci mesta ostajajo v bunkerjih in podzemnih zavetiščih, saj v Kijevu velja policijska ura.

eksplozija
Press service of the State Emergency Service of Ukraine/REUTERS

Na družbenih omrežjih pa se po poročanju CNN pojavljajo tudi informacije o eksplozijah v Odesi in Zaporožju. Slišati je bilo glasne zvoke, ki bi lahko pripadali sistemu zračne obrambe, poroča dopisnik The Economist Oliver Carroll. V Zaporožju pa je bila v eksploziji poškodovana železniška postaja.

V napadu sta bili ponoči uničeni tudi dve stanovanjski stavbi v Harkovu. Reševalci so med gašenjem ognja rešili štiri ljudi, dveh, ki sta bila ubita v napadu, pa jim iz stavbe ni uspelo rešiti. Služba za nujne primere je še sporočila, da je bila napadena tudi šola, del stavbe je uničen.

V obleganem pristaniškem mestu Mariupol so predstavniki lokalnih oblasti sporočili, da so ruske sile v torek zvečer vzele za talce okoli 400 bolnikov in zdravnikov v eni od bolnišnic, poroča ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform. Iz Mariupola, ki ga Rusi oblegajo že deset dni, je v torek uspelo pobegniti 20.000 civilistom. Skupno je v torek po navedbah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega domove zapustilo 30.000 ljudi.

7.07 Zelenski bo nagovoril ameriški kongres

Ukrajinski predsednik Zelenski bo danes nagovoril ameriški kongres. Od začetka invazije je že nagovoril več zahodnih voditeljev in s tem poskušal poiskati podporo za oblegano Ukrajino. Pričakovati je, da bo ponovno pozval ZDA, naj zaprejo zračni prostor nad Ukrajino. Prav tako je pričakovati, da bo od zaveznikov Nata zahteval bojna letala, s katerimi bi lahko ukrajinski piloti poleteli proti ruskim zračnim silam. Pričakovati je, da bo v primeru napredujočega ruskega napada zahteval strožje gospodarske sankcije, piše Guardian.

6.50 Rusiji danes zapade 117 milijonov dolarjev obresti na dve dolarski obveznici

Rusiji danes s plačilnim rokom 30 dni zapade 117 milijonov dolarjev obresti na dve dolarski obveznici, ki jih, kot kaže, Rusija ne bo mogla plačati. Da utegne Rusija bankrotirati, je javno namignil tudi že ruski finančni minister. Več v prispevku Dan D za Rusijo, ki se približuje bankrotu.

6.38 Države G7 danes o ruskih akcijah v Ukrajini

Države G7 bodo danes razpravljale o ruskih akcijah v Ukrajini, je po poročanju Guardiana napovedal japonski finančni minister Šuniči Suzuki. Srečanje, ki bo potekalo prek spleta, se bo začelo ob 13. uri. Suzuki ni navedel, ali se bodo srečali ministri za finance ali drugi predstavniki držav.

6.30 Kitajska trdi, da Tajvan izkorišča krizo v Ukrajini

Samoupravno ozemlje Tajvan je objavilo informacijo, da bo v Ukrajino poslalo humanitarno pomoč, ki so jo podarili prebivalci. Tajvanci so namreč v invaziji Rusije na Ukrajino prepoznali vzporednice s kitajsko vojaško grožnjo, Kitajska namreč Tajvan prepoznava kot svoje ozemlje. Na humanitarno potezo se je že odzvala kitajska vlada, kritizirajo jo kot “izkoriščanje težav drugih”.

6.25 Ameriški senat soglasno sprejel resolucijo, ki zahteva preiskavo Putina kot vojnega zločinca

Ameriški senat je soglasno sprejel resolucijo, ki zahteva preiskavo ruskega predsednika Vladimirja Putina kot vojnega zločinca. Gre za redko manifestacijo enotnosti v močno razdeljenem kongresu, podprli so jo senatorji obeh strani. Resolucija spodbuja mednarodno kazensko sodišče v Haagu in druge države, naj se pri preiskavah vojnih zločinov, storjenih med rusko invazijo na Ukrajino, osredotočajo na rusko vojsko, piše Guardian.

5.16 Ukrajina: Ruske ladje na ukrajinsko obalo izstrelile rakete

Svetovalec ukrajinskega notranjega ministrstva Anton Geraščenko je sporočil, da so ruske ladje okoli polnoči izstrelile rakete na ukrajinsko obalo blizu Tuzle. “Iz velike razdalje so izstrelili ogromno streliva,” je sporočil prek Facebooka. Dodal je, da želi Rusija preizkusiti ukrajinsko obrambo na obali. Poskusov izkrcavanja vojakov ni bilo, je dodal. Ni pa navedel, ali so rakete kaj zadele.

5.00 V več mestih so se znova oglasile sirene

Pred zoro so se v več ukrajinskih mestih znova oglasile sirene, ki opozarjajo prebivalce, naj se zaščitijo pred morebitnimi raketnimi napadi. Novinarji poročajo, da so se sirene oglasile v Kijevu, Lvovu, Ivano-Frankivsku, Odesi in Dnipru.

3.50 Ukrajina: Ubit četrti ruski general

Ukrajina je sporočila, da je bil med napadom na Mariupol ubit četrti ruski general – generalmajor Oleg Mitjaev. Rusija smrti ni potrdila, piše Al Džazira.

3.30 Blinken: Svobodna Ukrajina bo obstajala dlje kot Putin

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v pogovoru za CNN napovedal, da bo svobodna Ukrajina obstajala dlje kot ruski predsednik. “Ukrajina, neodvisna Ukrajina, bo veliko dlje kot Vladimir Putin,” je dejal in dodal, “tako ali drugače Ukrajina bo, v nekem trenutku pa Putina ne bo več.”

2.00 Zelenski: Mirovna pogajanja začenjajo zveneti bolj realistično

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nagovoru dejal, da mirovna pogajanja z Rusijo začenjajo “zveneti bolj realistično”. A za to, da bo dosežen preboj, je potreben čas, je dodal. Zmaga nad Rusijo bo po njegovih besedah terjala delo vseh ukrajinskih državljanov, vključno s pogajalsko skupino. Pogovori naj bi se nadaljevali danes.

Volodimir Zelenski
Urad predsednika Ukrajine

Rusija še naprej od Ukrajine zahteva, naj se odreče nameri, da bi se kadarkoli pridružila Natu. Zahteva še, da Ukrajina prizna Krim kot ruski, pokrajini Lugansk in Doneck pa kot neodvisni državi. Zelenski je včeraj dejal tudi, da si je treba priznati, da se Ukrajina ne bo mogla včlaniti v zvezo Nato.

00.30 Obrambni ministri Nata o Ukrajini in zavezniški drži

Obrambni ministri Nata bodo na dopoldanskem izrednem zasedanju v Bruslju govorili o ruski invaziji na Ukrajino, ki so ji mnoge članice zavezništva po agresiji priskočile na pomoč z orožjem in opremo. Ob spreminjajočih se varnostnih razmerah v Evropi bodo govorili tudi o prilaganju zavezniške odvračalne in obrambne drže na nove okoliščine. Srečanje bo potekalo v razširjenem formatu s Finsko in Švedsko, ki nista članici Nata, vendar z zavezništvom tesno sodelujeta, ter Evropsko unijo, Gruzijo in Ukrajino. Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov bo na srečanju sodeloval prek videopovezave.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje