Seizmologinja: Pričakujemo več potresov, ki bi bili lahko še močnejši

Svet 17. Avg 202115:20 0 komentarjev
Potres
Foto: PROFIMEDIA

Seizmologinja Ines Ivančić, vodja seizmološke službe, je kot gostja oddaje Novi dan na hrvaški televiziji N1 komentirala potres, ki je stresel Banijo.

“Ob drugi uri smo izmerili potres z magnitudo 4,2, precej močan potres, ki so ga čutili v širšem severozahodnem delu Hrvaške. Tudi Zagrebčani so ga začutili. Tak potres bi lahko še dodatno poškodoval že tako poškodovane stavbe. Bilo je tudi več manjših potresov, eden z magnitudo 2,8, ki so ga začutili v Petrinji,” je povedala Ines Ivančić in poudarila, da so to še vedno popotresni sunki po uničujočem potresu v Petrinji lani pozimi.

“To so popotresni sunki močnega potresa, ki je bil 29. decembra. Takrat smo opozorili, da bo umirjanje tal po tako močnem potresu zagotovo potekalo dve leti.”

“Obstajajo empirični zakoni, ki pravijo, da lahko glede na magnitudo potresa trajajo do dve leti, morda tudi dlje. Toda sčasoma bodo redkejši. Ni pa mogoče predvideti, ali se bo med naslednjimi potresnimi sunki lahko zgodil močnejši potres, zato tudi ne moremo predvideti, kako močan bo naslednji.”

Povedala je, da sta tako potres v Petrinji kot Zagrebu posledica povečane potresne aktivnosti na tem območju.

“Ta povzroča potrese na prelomu tektonskih plošč pri Petrinji in Zagrebu. To je vzrok potresov, ki se dogajajo tukaj.”

“Pričakujemo več potresov, ki so lahko tudi močnejši,” je sklenila Ivančić.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!