Senatni odbor predlagal ustavno obtožbo Bolsonara

Svet 20. Okt 202120:35 > 20:42 0 komentarjev
Bolsonaro
Reuters

Odbor brazilskega senata je predstavil končno poročilo preiskave odzivanja predsednika Jairja Bolsonara na pandemijo covida-19 in predlaga, da se predsednika kazensko ovadi za najmanj devet kaznivih dejanj, med drugim zaradi zlorabe položaja. Predlagajo tudi ustavno obtožbo predsednika.

Končno poročilo odbora o odzivanju Jairja Bolsonara na pandemijo, ki je dolgo kar 1.200 strani, bo danes pred kongresom predstavil glavni avtor senator Renan Calheiros. Zaprosil bo, da se Bolsonara obtoži naklepnih kaznivih dejanj, vključno z “šarlatanstvom” in “zločini proti človečnosti”. Po nestrinjanju znotraj senatnega odbora je v zadnjem trenutku napovedal umik obtožb za umor in genocid.

Bolsonaro je obtožbe zanikal

V poročilu je zapisano, da je odbor zbral dokaze, da je zvezna vlada v boju proti pandemiji delovala počasi in s tem prebivalstvo namerno izpostavila resničnemu tveganju množične okužbe. Poleg predsednika bi moralo biti obtoženih še 65 drugih ljudi in dve podjetji, so zapisali senatorji v poročilu. Čeprav so obtožbe resne, je lahko postopek le simboličen, saj Bolsonaro uživa dovolj podpore v kongresu, da se bo izognil uvedbi postopka ustavne obtožbe. Bolsonara lahko pred tem zaščiti tudi njegov zaveznik državni tožilec Augusto Aras.

Bolsonaro je obtožbe, ki jih je odbor izrekel v poročilu, že zanikal. “Vemo, da nismo krivi ničesar. Vemo, da smo od prvega trenutka delali prav,” je danes dejal Bolsonaro. Odbor je preučeval dejanja Bolsonara in njegove administracije med epidemijo in ugotavljal morebitno zlorabo zveznih sredstev v boju proti koronavirusu v državi. Preiskavo je začel aprila, na vrhuncu brazilske koronavirusne krize.

Zaslišali so številne priče in poslušali pretresljive izpovedi. Brazilija je sicer ena najhuje prizadetih držav v pandemiji covida-19 z več kot 600.000 smrtnimi primeri. Doslej pa je bilo okuženih bilo več kot 22 milijonov ljudi: Populistični desničarski predsednik Bolsonaro je vse od začetka epidemije podcenjeval koronavirus. V nekem trenutku je virus označil za “majhno gripo” in promoviral zdravljenja, za katera so znanstveniki menili, da so neučinkovita. Iz gospodarskih razlogov je nasprotoval epidemiološkim ukrepom. Dvomil je tudi v smiselnost cepljenja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!