Severna Koreja je v sredo testirala hipersonično raketo

Svet 06. Jan 202208:00 > 08:58 0 komentarjev
Severna Koreja
Kim Hong-Ji/REUTERS

Severna Koreja je v sredo uspešno testirala hipersonično raketo, poročanje severnokorejskih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP. Sredina testna izstrelitev rakete je prvi večji letošnji preizkus orožja v Severni Koreji, ki ima jedrsko oborožitev.

Hkrati je to druga testna izstrelitev severnokorejske hipersonične rakete, ki kljub mednarodnim sankcijam in obsodbam razvija sofisticirano raketno tehnologijo.

Raketa, ki jo je v sredo izstrelila Severna Koreja, je imela “hipersonično drsno bojno glavo”, ki je “natančno zadela cilj, oddaljen 700 kilometrov”, je poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA, ki pri tem ni razkrila lokacije izstrelitve.

KCNA je še poročala, da je bojna glava pokazala novo sposobnost, ko se je po ločitvi od raketometa premaknila 120 kilometrov bočno, da bi zadela tarčo. “Zaporedni uspehi pri poskusnih izstrelitvah na področju hipersoničnih raket so strateškega pomena,” je še poročala KCNA.

Hipersonične rakete so v trenutnem severnokorejskem petletnem načrtu uvrščene med “največje prednostne” naloge na področju strateškega orožja. Severna Koreja je prvič sporočila, da je preizkusila hipersonično raketo hvasong-8 septembra lani.

Po navedbah KCNA je Severna Koreja v sredo ob poskusni izstrelitvi hipersonične rakete preizkusila tudi “sistem ampul za gorivo v zimskih vremenskih razmerah”.

Hipersonične rakete se premikajo veliko hitreje in so bolj okretne od standardnih, zaradi česar jih sistemi protiraketne obrambe – za katere ZDA porabijo milijarde – veliko težje prestrežejo. Glede na svojo zasnovo lahko imajo konvencionalne ali jedrske bojne glave. Njihova hitrost je petkrat večja od hitrosti zvoka ali pet machov.

KCNA danes ne poroča o hitrosti v sredo izstreljene rakete. Druge države svojih ocen, za katero vrsto rakete je šlo pri sredini izstrelitvi, še niso podale. So pa novico o izstrelitvi severnokorejske rakete obsodile tako ZDA kot Japonska in Kanada.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!