Severna Koreja naj bi znova zagnala jedrski reaktor

Svet 30. Avg 202108:42 > 11:19 0 komentarjev
Kim Jong un
KCNA/REUTERS

Letno poročilo Mednarodne agencije za jedrsko energijo kaže, da naj bi Severna Koreja ponovno zagnala jedrski reaktor za proizvodnjo plutonija.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je v svojem letnem poročilu objavila, da se zdi, da je Severna Koreja znova zagnala jedrski reaktor za proizvodnjo plutonija, kar je po oceni IAEA skrb vzbujajoče.

“Od začetka julija obstajajo znaki, vključno z odvajanjem hladilne vode, ki ustrezajo delovanju reaktorja,” je v svojem letnem poročilu, ki nosi petkov datum, zapisala IAEA. Ob tem pa tudi, da se “zdi, da je bil reaktor Jongbjon od decembra 2018 do takrat nedejaven”.

Inšpektorji leta 2009 izgnani iz države

Inšpektorji IAEA so bili iz Severne Koreje izgnani leta 2009, agencija pa od takrat nadzoruje dogajanje v Severni Koreji od zunaj.

Morebitno delovanje reaktorja sledi nedavnim indicem, da Pjongjang uporablja bližnji laboratorij za radiokemijo za ločevanje plutonija od izrabljenega goriva, ki je bilo predhodno odstranjeno iz reaktorja.

Neimenovani visoki uradnik ameriškega State Departmenta je dejal, da je Washington seznanjen s poročilom IAEA in da tesno sodeluje s partnerskimi državami.

Zadnji dogodki v 5-megavatnem reaktorju v Jongbjonu, ki je osrednji severnokorejski jedrski kompleks, se dogajajo v času, ko so zastali pogovori med Pjongjangom in Washingtonom.

Jongbjon, ki je približno 100 kilometrov severno od severnokorejske prestolnice Pjongjang, je sedež prvega jedrskega reaktorja v državi in velja za edini znani vir plutonija za severnokorejski orožarski program. Domneva se, da Jongbjon ni edini obrat za bogatenje urana v Severni Koreji, zato njegovo zaprtje samo po sebi ne bi pomenilo konca severnokorejskega jedrskega programa.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je na drugem vrhu s tedanjim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom ponudil razgradnjo dela kompleksa Jongbjon v zameno za olajšanje sankcij, a so njegovo ponudbo zavrnili.

Od leta 2017 brez jedrskega preizkusa

Severna Koreja je podvržena številnim mednarodnim sankcijam zaradi svojega programa jedrskega orožja in balističnih raket, ki beležijo hiter napredek v obdobju sedanjega severnokorejskega voditelja. V času diplomatskih prizadevanj je leta 2018 prekinila jedrska in raketna testiranja, vendar je nato leta 2020 sporočila, da je opustila moratorij, ki ga je sama razglasila. Sledila je vrsta izstrelitev raket kratkega dosega, vse od leta 2017 pa doslej ni izvedla nobenega jedrskega preizkusa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!