Severna Koreja spet izstrelila več raket: gre za uvod v prvi jedrski test?

Svet 05. Nov 202211:21 0 komentarjev
REUTERS

Severna Koreja je po podatkih južnokorejske vojske v smeri Rumenega morja danes izstrelila najmanj štiri rakete kratkega dosega. Rakete so letele približno 130 kilometrov proti odprtemu morju. Po navedbah južnokorejske vojske je Pjongjang ta teden preizkusil že več kot 25 raket, vključno z medcelinsko balistično raketo.

Po navedbah nemške tiskovne agencije dpa je tako veliko število severnokorejskih raketnih preizkusov nenavadno in bi lahko predstavljalo uvod v prvi jedrski test Severne Koreje v zadnjih letih.

Številne raketne preizkuse, ki jih je Severna Koreja izvedla ta teden, je pred petkovim zasedanjem Varnostnega sveta ZN obsodil generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Severno Korejo je pozval, naj “se nemudoma vzdrži provokativnih dejanj in izpolni svoje mednarodne obveznosti”.

Varnostni svet ZN sicer tudi po devetem letošnjem zasedanju o Severni Koreji ni sprejel nobenega ukrepa, ker sta to preprečili stalni članici Kitajska in Rusija. Tri zahodne članice Varnostnega sveta so dejanja Pjongjanga obsodile ločeno. Enako je storilo deset nestalnih članic.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!