Severnokorejsko diplomacijo bo prvič vodila ženska

Svet 11. Jun 202212:15 1 komentar
Čoe Son Hui
PROFIMEDIA

Severna Koreja je dobila prvo zunanjo ministrico. Voditelj države Kim Džong Un se je medtem zavzel za okrepitev severnokorejskih obrambnih zmogljivosti.

Severna Koreja je dolgoletno diplomatko Čoe Son Hui imenovala za prvo zunanjo ministrico v zgodovini države. Čoe je bila po današnjih navedbah tiskovne agencije KCNA imenovana na zasedanju vladajoče stranke ob prisotnosti voditelja Kim Džong Una. Na čelu severnokorejske diplomacije bo zamenjala Ri Son Gwona, nekdanjega vojaškega uradnika, ki je v preteklosti vodil pogovore z Južno Korejo, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Karierna diplomatka, ki tekoče govori angleški jezik, je bila tesna sodelavka Kima v jedrskih pogovorih z ZDA in je severnokorejskega voditelja spremljala na srečanjih s takratnim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, navaja AFP. V nasprotju z običajno severnokorejsko držo je odgovarjala na vprašanja novinarjev v noči, ko se je vrh voditeljev v Hanoiju februarja 2019 končal brez preboja, pri čemer je za propad pogajanj okrivila Washington. “Mislim, da so ZDA z zavrnitvijo naših predlogov zamudile zlato priložnost,” je dejala.

Diplomacija med Pjongjangom in Washingtonom je od takrat zastala, Kimov režim pa je v zadnjih mesecih večkrat prezrl ameriška povabila, naj se vrne k pogajanjem. Namesto tega je Severna Koreja samo letos izvedla rekordnih 18 testnih izstrelitev raket. Kim je medtem v petek ob koncu zasedanja, na katerem so odločali o ključnih organizacijskih vprašanjih in političnih prioritetah režima, poudaril potrebo po krepitvi nacionalnih obrambnih zmogljivosti, današnje navedbe severnokorejskih medijev povzema španska tiskovna agencija EFE.

“Trenutno varnostno okolje države je zelo resno in situacija okoli nas bi se lahko še dodatno zaostrila. To nas spodbuja k doseganju cilja krepitve nacionalnih obrambnih kapacitet, kakor hitro je mogoče,” je dejal.

Čoe Son Hui
Čoe Son Hui in ruski minister za zunanje zadeve Sergej Lavrov (PROFIMEDIA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje