Silovito neurje v Srbiji: v Novem Sadu je umrl 12-letni otrok

Svet 22. Jul 202308:23 > 17:26 0 komentarjev
mevihta beograd
N1 Srbija

Neurja so včeraj zvečer dosegla sever Bosne in Hercegovine ter Vojvodino v Srbiji, kjer je močan veter marsikje poškodoval gospodarske in stanovanjske objekte ter uničil kmetijske površine. Med neurjem je v Novem Sadu kljub poskusu oživljanja umrl 12-letni otrok, huje poškodovana je tudi 45-letna ženska, skupaj pa je poškodovanih 30 ljudi. V Vojvodini sta umrli še dve osebi.

Kot poročajo srbski mediji, je bilo najhuje v srbski pokrajini Vojvodina, kjer je orkanski veter ruval drevesa, lomil veje, odkrival strehe, porušil se je tudi gradbeni žerjav, ki je ob padcu poškodoval tudi sosednje zgradbe. Neurje je v Novem Sadu, drugem največjem srbskem mestu, povzročilo tudi veliko razdejanje.

Gasilci in reševalci so posredovali na več lokacijah, rešili so pet oseb, med njimi sta bila dva otroka, iz trafike, na katero je padlo drevo, pa so rešili poškodovano 45-letno žensko, ko je na kiosk, v katerem je delala, padlo drevo. Skupaj je poškodovanih 30 ljudi.

V Vojvodini sta umrli še dve osebi, poročajo lokalni mediji. V mestu Bačka Palanka je umrl 66-letni moški, ko je skušal odstraniti električne kable, ki so padli na njegovo ograjo. To je storil brez rokavic in ga je stresla elektrika. Umrl je na kraju dogodka. V kraju Kovačica pa je umrla ženska.

V Novem Sadu so poleg električnih inštalacij našli mrtvega 12-letnega otroka, poroča B92. Za zdaj ni znano, ali je umrl zaradi udara strele.

Po podatkih N1 Srbija je v Novem Sadu umrl 12- letni otrok, ki so ga našli poleg omarice z električno inštalacijo. Za zdaj še ni povsem jasno, ali je otrok umrl zaradi udara strele ob hudem neurju, ki je prizadelo to srbsko mesto. Na kraj nesreče so hitro prispeli reševalci, ki so otroka skoraj eno uro oživljali, a žal neuspešno.

Župan Novega Sada Milan Đurić je družini umrlega otroka že izrekel sožalje. Dejal je, da so aktivirane vse reševalne ekipe, da bi čim prej odpravili posledice hudega neurja. Številni deli mesta so še vedno brez elektrike, saj je veter podrl daljnovode z električno napeljavo.

Med drugim je padel žerjav, zrušila se je tudi streha novosadskega sejma, poškodovana je šola in tudi številne avtobusne postaje, reklamni panoji ter prometni znaki. Povedal je še, da so razglasili izredne razmere v šestih občinah in da si prizadevajo zagotoviti dobavo elektrike. Veliko dela imajo tudi z odstranjevanjem dreves, saj jih je močan veter podrl ali izruval kar 850.

Hudo neurje je včeraj v popoldanskih urah prizadelo tudi kraj Sombor. Močan veter, ki mu je sledil tudi dež, je povzročil škodo na številnih objektih. Sunki vetra so ruvali drevesa in lomili veje.

Beograd
N1 Srbija

Neurje je pustošilo tudi po glavnem mestu Srbije Beogradu. Tudi tam je veter odkrival strehe, odnašal ograje in lomil veje dreves. Na spletu se je pojavil tudi video, kjer je med vožnjo na vozeče vozilo padlo drevo. V opisu videa piše, da je bilo s potniki v avtomobilu vse v redu; ob poku vetrobranskega stekla so imeli nekaj odrgnin in prask. V Beogradu so pred prihodom nevihte začasno zaustavili točenje goriva, ob 22.40, ko je bilo najhuje že mimo, pa se je zračni promet na tamkajšnjem letališču nadaljeval.

V BiH je neurje največ težav in gmotne škode povzročilo v entiteti Republiki Srbski, kjer je med drugim orkanski veter zrušil televizijski oddajnik. Na območju kraja Bosanski Novi pa je padala toča v velikosti namiznoteniške žogice, poroča sarajevski portal Klix.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!