Sindikat avtomobilskih delavcev v predsedniški bitki podprl Bidna

Svet 25. Jan 202412:07 0 komentarjev
Joe Biden in Shawn Fain
FOTO: PROFIMEDIA

Shawn Fain, predsednik sindikata ameriške avtomobilske industrije, je nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa obtožil, da mu ni mar za ameriške delavce in v predsedniški bitki podprl aktualnega predsednika ZDA Joeja Bidna.

Predsednik sindikata ameriške avtomobilske industrije UAW Shawn Fain je na sindikalni konferenci v Washingtonu izrekel podporo predsedniku ZDA Joeju Bidnu. Obenem je njegovega glavnega konkurenta v predsedniški tekmi Donalda Trumpa med drugim obtožil, da mu ni mar za delavce.

Podpora vodstva sindikata je pomembna predvsem v državah, kot so Michigan, Wisconsin in Ohio, ki bodo imele odločilno vlogo pri letošnjih predsedniških volitvah v ZDA, poročajo ameriški mediji.

Za sindikalno podporo si prizadeva tudi najverjetnejši republikanski predsedniški kandidat Donald Trump, ki se redno hvali s tem, kaj vse je storil za ameriške delavce. “Nič ni naredil, ampak čisto nič, ker mu ni mar za ameriške delavce,” je dejal Fain, ki je lani vodil uspešno stavko UAW.

Fain je prisotnim pokazal pano z navedbami nekdanjega predsednika Trumpa, o tem, kaj vse je storil za delavce, ki je bil poln. Temu je sledil pano z dejanskimi ukrepi v korist delavcev, ki pa je bil prazen.

Biden na konferenci UAW Biden na konferenci UAW
Foto: PROFIMEDIA
Joe Biden in Shawn Fain Joe Biden in Shawn Fain
Foto: PROFIMEDIA
Joe Biden Joe Biden
Foto: PROFIMEDIA
Shawn Fain Shawn Fain
Foto: PROFIMEDIA
Joe Biden Joe Biden
Foto: PROFIMEDIA
Shawn Fain Shawn Fain
Foto: PROFIMEDIA

Biden naklonjen sindikatom

Do Trumpa je bil neusmiljen tudi Biden, ki se razglaša za najbolj sindikatom naklonjenega predsednika v zgodovini ZDA. V času vseh velikih stavk se je namreč kot predsednik večkrat jasno postavil na stran sindikatov, predstavniki njegove vlade pa so pomagali pri pogajanjih. V svojo vlado je prav tako imenoval več veteranov sindikalnih gibanj.

Septembra je Biden postal prvi predsednik ZDA, ki se je pridružil aktivni stavki UAW in se z delavci zbral pred obratom za proizvodnjo delov tovarne podjetja General Motors.

Trump je medtem obiskal tovarno rezervnih delov v lasti svojega podpornika, kjer se je srečal z delavci, ki niso člani sindikata, njegova kampanja pa je to prikazala kot obisk v podporo sindikatu UAW.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!