Maratonska stavka v srcu ameriške avtoindustrije, ki jo podpira tudi Biden

Gospodarstvo 28. Okt 202319:53 2 komentarja
UAW, stavka, Michigan, ZDA
(Foto: Profimedia)

Sindikat Združeni delavci avtomobilske industrije (UAW) v podjetjih General Motors, Ford in Stellantis stavka že 44 dni. Ta teden je to postala najdaljša stavka v avtomobilski panogi v zadnjih 25 letih. Stavkajoče v treh največjih ameriških avtomobilskih podjetjih, znanih tudi pod nadimkom Velika trojka, je podprl tudi ameriški predsednik Joe Biden.

Okoli 13 tisoč delavcev v največjih avtomobilskih podjetjih v ZDA je 15. septembra začelo s stavko, do katere je prišlo zaradi nezadovoljstva s plačami v času, ko podjetja poročajo o hitro rastočih dobičkih. Stavka se je prvič v zgodovini začela v treh podjetjih hkrati.

V vsakem podjetju se je stavka začela v eni proizvodni enoti, do danes pa se je razširila. Halje so odložili tudi zaposleni v tovarnah, ki imajo največjo proizvodnjo v posamezni skupini in tako najbolj vplivajo na poslovni rezultat.

Trenutno po poročanju CNN stavka 45 tisoč delavcev, kar je slaba tretjina skupnega števila zaposlenih v General Motors, Fordu in Stellantisu (145 tisoč). Še sedem tisoč pa so jih podjetja sama dala na čakanje zaradi težav, ki jih povzroča stavka.

Konec septembra je stavkajoče podprl tudi ameriški predsednik Joe Biden (na fotografiji spodaj). “Ni dogovora, ni koles.” “Ni plačila, ni rezervnih delov,” so takrat vzklikali nezadovoljni delavci.

Biden jim je v nagovoru svetoval, da naj vztrajajo. “Zaslužite si znatne povišice, ki jih potrebujete,” jim je dejal in po takratnem poročanju medijev presenetil s podporo stavki, ki sicer lahko zamaje gospodarstvo.

Ta teden je stavka postala najdaljša stavka v panogi v zadnjih 25 letih. Do zdaj je to veljalo za stavko v General Motorsu leta 2019, ki je trajala 40 dni.

Joe Biden, UAW, stavka
(Foto: Profimedia)

V dveh podjetjih blizu dogovoru

Čeprav tečejo pogajanja z vodstvi podjetij, za zdaj ni jasno, ali in kdaj bi se lahko stavka končala.

Prav ta teden so sicer sindikati sklenili okvirni dogovor s Fordom, ki ga morajo potrditi še njihovi člani (torej delavci).

Dogovor predvideva 10-odstotni takojšnji dvig plač in 23-odstotno povišanje plač do leta 2028. Najnižje plačanim pogodbenim delavcem bi se po poročanju BBC v petih letih plača zvišala za kar 150 odstotkov. Predlog vključuje tudi dodatke za pokritje naraščajočih življenjskih stroškov, ukrepe za večjo varnost zaposlitve ter dodatke za pokojnine.

UAW, stavka, Stellantis, ZDA
(Foto: Profimedia)

Danes je bil po poročanju CNN sklenjen tudi dogovor s Stellantisom, ki ga morajo prav tako potrditi še člani sindikata. Okoli 14.600 delavcev  Stellantisa se bo po poročanju CNN kmalu vrnilo na delo, a hkrati je sindikat okrepil stavko v podjetju General Motors, s katerim še niso dosegli dogovora. Od danes dalje stavka še štiri tisoč delavcev podjetja. Vodstvo je v izjavi za javnost izrazilo razočaranje nad potezo sindikata, saj naj bi v pogajanjih že dosegli viden napredek.

Medtem ko vodstva podjetij trdijo, da je to največ, kar lahko ponudijo, sindikati vsaj za zdaj javno še vedno vztrajajo, da želijo več. Obe strani pa si po uradnih navedbah želita, da bi se stavka čim prej končala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje