Sirija po več kot 11 letih znova sprejeta v Arabsko ligo

Svet 07. Maj 202316:10 0 komentarjev
arabska liga
PROFIMEDIA

Države, združene v Arabsko ligo, so na srečanju v Egiptu sklenile, da bodo Siriji omogočile ponovno včlanitev. Izključena je bila leta 2011 po ukrepanju režima sirskega voditelja Bašarja al Asada proti udeležencem protestov. Po poročanju nekaterih medijev je vrnitev Sirije pogojna.

Zunanji ministri držav Arabske lige so na srečanju v Kairu sprejeli odločitev za ponovno včlanitev Sirije v to organizacijo. Iz 22-članske Arabske lige je bila izključena leta 2011 po ukrepanju režima sirskega voditelja Bašarja al Asada proti udeležencem protestov, na katerih so Sirci zahtevali demokracijo, in je kasneje vodilo k vojni v državi.

Tiskovni predstavnik generalnega sekretarja Arabske lige Gamal Rošdi je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal, da lahko Sirija od danes naprej sodeluje na srečanjih organizacije.

Egiptovski zunanji minister Sameh Šukri je v nagovoru kolegom povedal, da ni vojaške rešitve za konflikt v Siriji. “Prepričani smo, da je edina pot popolnoma sirska politična rešitev brez narekov iz tujine,” je dejal.

“V času, ko arabske države prevzemajo svoje obveznosti pri pospeševanju politične rešitve sirske krize, glede na trenutni mednarodni zastoj poudarjamo, da sirska vlada nosi glavno odgovornost za doseganje te rešitve in izvajanje s tem povezanih zavez,” je dodal.

Savdska televizija Al Arabija je pred tem poročala, da so se arabski zunanji ministri dogovorili za “pogojno vrnitev” Sirije v Arabsko ligo. Damask naj bi v skladu z dogovorom moral zagotoviti dostop čezmejne humanitarne pomoči v državo, omogočiti vrnitev beguncev in izpustitev pripornikov ter obnoviti pogajanja z opozicijo o novi ustavi. V zameno naj bi se arabske vlade zavezale, da bodo prispevale k obnovi Sirije, pozvale zaveznike k umiku njihovih sil in se uskladile s sirsko vojsko pri nadzoru meja.

Zadnje vrhunsko srečanje Arabske lige, ki se ga je udeležil al Asad, je bilo leta 2010, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novembra 2011 je organizacija suspendirala Damask zaradi uporabe sile proti mirnim protestom, ki so se začeli nekaj mesecev prej in so vodili do konflikta v Siriji, v katerem je umrlo več kot pol milijona ljudi. Več milijonov ljudi je ostalo brez strehe nad glavo, uničena sta infrastruktura in gospodarstvo države.

Medtem ko so se spopadi večinoma umirili, veliki deli severa Sirije ostajajo izven nadzora vlade, prav tako še vedno ni videti politične rešitve tega 12-letnega konflikta, piše AFP.

Al Asad je od začetka sirskega konflikta politično osamljen, v zadnjih tednih pa je zaznati okrepljeno diplomatsko dejavnost v pripravah na vrh Arabske lige, ki bo 19. maja v Džedi v Savdski Arabiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!