Sirski predsednik obiskal Kitajsko, Ši Džinping napovedal “pomemben mejnik”

Svet 22. Sep 202313:02 0 komentarjev
Ši Džiping, Bašar al Asad
Kitajski predsednik Ši Džiping in predsednik Sirije Bašar al Asad (Foto: SANA/via REUTERS)

Kitajski predsednik Ši Džinping je na srečanju s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom napovedal novo strateško partnerstvo. Po navedbah Pekinga bo obisk sirskega predsednika odnose med državama dvignil na višjo raven. Asad je na Kitajsko prispel v četrtek, v soboto pa se bo udeležil še otvoritvene slovesnosti 19. azijskih iger v Handžov.

Kitajski predsednik Ši Džinping je danes na pogovorih sprejel sirskega kolega Bašarja al Asada in ob tem napovedal vzpostavitev novega strateškega partnerstva med državama. Ši in Asad sta se srečala v vzhodnem kitajskem mestu Handžov, kjer se bo sirski predsednik v soboto udeležil slovesnega odprtja azijskih iger.

“Danes bomo skupaj objavili vzpostavitev strateškega partnerstva med Kitajsko in Sirijo, ki bo postalo pomemben mejnik v zgodovini dvostranskih odnosov,” je dejal Ši med srečanjem z Asadom, poroča kitajska državna televizija CCTV.

Kitajska je v luči mednarodnih razmer, polnih nestabilnosti in negotovosti, pripravljena še naprej sodelovati s Sirijo, trdno podpirati druga drugo, spodbujati prijateljsko sodelovanje in skupaj braniti “mednarodno poštenost in pravičnost”, je povedal. Odnosi med državama so po njegovem “prestali preizkus mednarodnih sprememb”, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska je ena od le peščice držav zunaj Bližnjega vzhoda, ki jih je Asad obiskal od začetka državljanske vojne v Siriji leta 2011, v kateri je bilo ubitih več kot pol milijona ljudi, več milijonov razseljenih, uničena pa je bila tudi sirska infrastruktura in industrija.

Tokratni obisk je Asadovo prvo uradno potovanje na Kitajsko po skoraj dveh desetletjih, na katerem po poročanju AFP išče finančno podporo za obnovo države, pa tudi za rehabilitacijo svojega režima po letih izolacije zaradi državljanske vojne.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!