Škandal v Nemčiji: novinar naj bi za knjigi o Rusiji prejel denar oligarha

Svet 16. Nov 202312:21 0 komentarjev
ruski denar, povečevalno steklo
Foto: PROFIMEDIA

Nemška javnost je razburjena. Preiskava je razkrila, da naj bi znani nemški novinar Hubert Seipel za dve knjigi o Rusiji oziroma Putinu prejel 600.000 evrov od ruskega oligarha. Založba iz prodaje začasno umika vse kopije njegovih knjig.

V Nemčiji dviga prah razkritje, da naj bi znani novinar Hubert Seipel prejel denar od ruskega oligarha blizu predsedniku Vladimirju Putinu. Novinarju, ki je snemal dokumentarce in pisal knjige o Rusiji in Putinu, naj bi z njim povezano podjetje nakazalo 600.000 evrov. Televizija NDR, s katero je pogosto sodeloval, razmišlja o pravnih korakih.

Več nemških medijev je v torek poročalo, da je Seipel sredstva za nekaj svojih del prejel od ljudi, povezanih s Kremljem. Po poročanju televizije ZDF, časnika Der Spiegel in preiskovalnega medija Paper Trailer Media mu je sredstva v skupni višini okrog 600.000 evrov za dve knjigi nakazalo podjetje na Cipru, povezano z Aleksejem Mordašovom, oligarhom blizu Putina.

Proti Mordašovu, ki ima v lasti rusko jeklarsko podjetje Severstal, so od začetka ruske agresije nad Ukrajino uvedle sankcije tako ZDA, EU kot Velika Britanija.

Obtožbe na račun Seipla so del razkritij, ki jih je pozno v torek objavil Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ) in temeljijo na zaupnih podatkih finančnih služb podjetij s sedežem na Cipru.

Seipel je leta 2021 v Nemčiji izdal knjigo z naslovom Putinova moč: Zakaj Evropa potrebuje Rusijo, pred tem pa leta 2015 Putinovo biografijo. Poleg tega je leta 2012 ustvaril dokumentarni film o Putinu, ki so ga predvajali na javni televiziji NDR, dve leti pozneje pa imel ekskluzivni intervju z ruskim predsednikom.

Kot so navedli na NDR, ki je del nacionalne mreže televizij ARD, jim je Seipel priznal, da je od ruskega oligarha za knjigi kot del sponzorske pogodbe prejel sredstva v dveh obrokih, leta 2013 in 2018.

“Bili smo zavedeni”

“Sumimo, da so bili mi – in posledično tudi naše občinstvo – namerno zavedeni,” je zadevo komentiral prvi mož NDR Joachim Knuth in napovedal preiskavo ter morebitne pravne ukrepe proti Seiplu. Menijo namreč, da je prišlo do “bistvenega konflikta interesov, ki meče dvom na Seiplovo novinarsko neodvisnost”.

Knjige umikajo iz prodaje

Založba Hoffmann & Campe je medtem v sredo sporočila, da do konca preiskave o njegovem ravnanju umika iz prodaje vse kopije knjig, ki ju je napisal Seipel.

Seipel – dobitnik več novinarskih nagrad, večkrat predstavljen kot strokovnjak za Rusijo – je sicer v odgovoru na vprašanje konzorcija ICIJ zavrnil idejo, da naj bi bil “neke vrste Putinov agent”, poročanje nemških medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!